"SB" PATROLA NA PRESSU MINISTRA KONAKOVIĆA: "Dodik ponovo postavlja ultimatume, što u ovom trenutku..." (FOTO)

(...) nikako nije dobro.

  • Politika

  • 13. Sep. 2023  13. Sep. 2023

  • 32

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je danas konferenciju za novinare u Sarajevu, a tema je bila aktuelna politička situacija.

"U Strazburu smo znali da ćemo naći puno važnih kolega koji razgovaraju o Bosni i Herecegovini. I mi smo obećali da se odluke o BiH neće donositi bez nas. Važno je da lobiramo za evropske integracije. Čuli smo ohrabrujuće poruke da je priča o proširenju EU veoma aktivna. Mi pokušavamo da napravimo nekoliko važnh koraka u smislu političke stabilnosti i regionalne stabilnosti", kazao je ministar Elmedin Konaković.

"EU je pokrenula paket prema Zapadnom Balkanu od 14 milijardi eura, a imam informaciju da će se dodatno uložiti i 6 milijardi EU. Mi iz BiH smo dobili ukupno 60 posto sredstava, dok su ostale zemlje dobile ostalo. Pod posebnom lupom jesu odnosi Srbije i Kosova, formiranje Vlade Crne Gore", rekao je Konaković.

Privrednici moraju izvršiti maksimalni pritisak na političke aktere, radi ubrzanog otvaranja i pristupa zajedničkom tržištu EU. Naše kampanje imaju ogromnu priliku da se ugrade u to tržište. Pred našim privrednicima je ogromna prilika za to tržište. I da naravno u procesu donošenje paketa za Zapadni Balkan, cijela Bosna i Herecegovina profitira. Imamo priliku da profitiramo maksimalno od ove situacije i da uskočimo na evropski voz", poručio je Konaković.

Osvrnuo se i na današnje izlaganje predsjednika RS Milorada Dodika. "Dodik ponovo postavlja ultimatume, što u ovom trenutku nikako nije dobro. Zaista na evropskom putu BiH smeta ta činjenica da se te teme stalno ponavljaju. Bosna i Herecegovina je lider evropskih integracija", kazao je ministar vanjskih poslova BiH.

"Mi ćemo o svemu razgovarati, imamo i mi naše prijedloge za Ustavni sud. Ako oni brinu o građanima RS, oni će činiti da studenti i poljoprivrednici osjete ove pozitivne promjene. Jedan dio političke scene razmišlja samo kako da otežaju put, ako vlasti u RS ovako nastave, moguće da će naljutiti važne ljude u Evropi. Ako nam ova prilika promakne, biće to veliki gubitak za BiH", poručio je Konaković.

Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...