EUROPARLAMENTARAC TONINO PICULA: “Ako EU želi zadržati profil otvorenog projekta mora primiti nove članice u doglednoj budućnosti"

“Nitko nije mogao predvidjeti pandemiju ni napad na Ukrajinu..."

  • Regija

  • 13. Sep. 2023  

  • 2

Ursula von der Leyen održala je posljednji govor o stanju EU-a prije europskih izbora. U Strasbourgu je rekla da "imamo europski zeleni plan u središtu našeg gospodarstva i bez premca u ambicijama".

“Prvo što mi je palo na pamet je da taj govor opišem kao rasprave kad se donose proračuni”, kaže za N1 europarlamentarac Tonino Picula, te dodao da se ovaj saziv EK zaista suočavao s velikim brojem kriza.

“Nitko nije mogao predvidjeti pandemiju ni napad na Ukrajinu, što će izazvati tektonske poremećaje. Nemojmo zaboraviti da je ovaj EK raspolagao s najviše sredstava u ne znam koliko destljeća da ublaži posljedice svih tih kriza”, podsjeća hrvatski europarlamentarac.

Picula govori kako Manfred Weber ni ne krije da pokušava igrati dobitnu kartu, a to je rastuća desnica u EU-u, prema kojoj je dosad postojao sanitarni koridor. “Radi se o grupaciji koja ima pravo na plitičku egzistenciju, ali… To nisu euroskeptici, oni su eurofobi. Oni žele anulirati EU i taj iskorak neće tako lako proći ni u EPP-u.”

Podsjeća i kako je u ovom sazivu formalno završen Brexit, a da nijedna nova članica nije ušla u EU.

“Ako EU zaista želi zadržati profil otvorenog priojekta, mora računati na to da primi nove članice u doglednoj budućnsti. Koliko je to realno do 2030., to je pitanje. EP je u tome bio oprezniji od Charlesa Michela. Drago mi je da je von der Leyen rekla da proširenje i produbljivanja EU-a moraju ići ruku pod ruku”, kaže.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...