STRUČNJAK ZA SIGURNOST NEDŽAD KORAJLIĆ: "Dodik sebi neće dozvoliti da dođe do incidenta na međuentitetskoj liniji, ali ne treba isključiti..." (VIDEO)

(...) narod. Prije par dana sam rekao da ne može doći do napada na visokog predstavnika, jer je u pitanju diplomata sa diplomatskim imuniteteom."

  • Mini market

  • 13. Sep. 2023  

  • 0

Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu za Hayat je govorio o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. 

On je naglasio kako se prijetnja visokom predstavniku u BiH mora smatrati ozbiljnom, naročito ako dolazi od predsjednika manjeg bh. entiteta.

"Dodik je više puta prijetio, ali svaku prijetnju moramo uzeti zaozbiljno. Mislim da Dodik sebi neće dozvoliti da dođe do incidenta na međuentitetskoj liniji, ali ne treba isključiti narod. Prije par dana sam rekao da ne može doći do napada na visokog predstavnika, jer je u pitanju diplomata sa diplomatskim imuniteteom. To bio bio katastrofalan potez entitetskog funkcionera, a značio bi udar na RS, ali i na čitavu BiH. To znaju i stranci i pripadnici NATO-a u BiH i OSA, SIPA i naravno da, kada je u pitanju policija, ona ne može postupati po naredbi predsjednika. Sam Dodik je malo aterirao par dana poslije, pa je rekao da neće hapsiti Schmidta. Vjerujem da će tako biti i kada Schmidt dođe u RS i mislim da je ovo jedno bespotrebno spinovanje na području sigurnosti u BiH", smatra Korajlić.

Ističe kako je vrijeme da se policija u Bosni i Hercegovini depolitizira.

"Moraju se postaviti drugačiji standardi. Zemlje Zapada su poteze Dodika oštro osudile. Inače, kada Dodik zaprijeti, međunarodna zajednica reagira, a on se povlači. Nekada ne znate kako će masa reagirati na entitetskoj linji u zoni razdvajanja. Masu je teško kontrolisati, a to može dovesti do nesagledivih posljedica", navodi.

Kada je u pitanju dalja retorika Milorada Dodika, Korajlić tvrdi kako ona zavisi od regionalnih dešavanja, stanja Rusije na ukrajinskom ratištu, njihovom utjecaju u zemljama istočne Evrope…

"To je povezan komplet sigurnosnih prijetnji koje se mogu desiti na prostoru Zapadnog Balkana. BiH je primarna meta poslije Ukrajine i bila bi na udaru različitih agenata i militanata gdje bi se pokušalo iscenirati ili izvesti nešto", upozorio je.

Dodaje kako je situacija kompleksna, te da jedan agresivac može izazvati haos među hiljade ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...