KUKAVIČLUK VISOKOG PREDSTAVNIKA Hans Koschnik je rizikovao život da ujedini Mostar 1996., Schmidt se na prvi znak prijetnje povukao (VIDEO)

Na predstavnike EU pucano je iz vatrenog oružja i demoliran je automobil u kojem se nalazio. Tada je u zapadnom dijelu Mostara oštećeno 13 automobila policije Zapadnoevropske unije i šest automobila EU.

  • Politika

  • 13. Sep. 2023  13. Sep. 2023

  • 2

Danas je visoki predstavnik Christian Schmidt izjavio da je otkazao odlazak u Banju Luku zbog navodno postavljenih barikada u Republici Srpskoj. Sporan je to izgovor kada znamo da su međunarodni predstavnici odmah poslije rata, u puno težim uslovima rizikovali svoje života da bi proveli reforme, piše Klix.ba.

Tako su u februaru 1996. godine hrvatski nacionalisti napali tadašnjeg EU administratora u Mostaru Hansa Koschnika i njegovu delegaciju jer je u februaru te godine ponudio "Prelazni statut grada" koji je predviđa integraciju Mostara kroz šest gradskih općina i uspostavu Centralne zone.

Tadašnja vlast, predvođena HDZ-ovim gradonačelnikom Mijom Brajkovićem prekinula je sve kontakte s administracijom Evropske unije, a veća grupa ekstremista napala je Koschnika.

Na predstavnike EU pucano je iz vatrenog oružja i demoliran je automobil u kojem se nalazio. Tada je u zapadnom dijelu Mostara oštećeno 13 automobila policije Zapadnoevropske unije i šest automobila EU.

Kako su istakli iz "Centra za mir" povodom smrti Koschnika 2016. godine on je u dva navrata preživio atentat, ali je ostao uspravan i dosljedan ciljevima svoje misije.

Više od dvadeset godina kasnije, u trenutku koji je puno manje dramatičan nego 1996. godine, visoki predstavnik nije bio spreman uzet minimalan rizik. Da je otišao u Banju Luku, čak i da je njegov put blokiran, ispao bi heroj u očima građana. Osim toga, šta god da je napravio vratio bi fokus na Bosnu i Hercegovinu i podrška zapadnih zemalja mogla bi biti samo veća, a ne manja.

Milorad Dodik, koliko god povlačio radikalne poteze, nikad ne bi ni pomislio da na bilo koji način ugrozi visokog predstavnika.

S druge strane već se opravdano postavlja i pitanje da li je moguće da snage EUFOR-a nisu mogle zaštititi visokog predstavnika Christiana Schmidta i osigurati mu nesmetan dolazak i boravak u Banjoj Luci, jer čemu onda uopšte služe međunarodne snage?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...