TO JE SAMO PREPORUKA: Stručnjaci NASA-e pozivaju na intenzivnije prikupljanje podataka o NLO-ima

Agencija je, u saopćenju uz izvještaj, rekla da ocjenjuje nalaze i preporuke nezavisnog studijskog tima, ali je ipak stvorila novu ulogu, direktora istraživanja UAP-a. NASA panel, koji se sastoji od stručnjaka iz naučnih oblasti, od fizike do astrobiologije, objavio je izvještaj nakon prvog javnog sastanka u junu.

  • Šareni svijet

  • 14. Sep. 2023  

  • 0

Stručnjaci NASA-e preporučili su u izvještaju objavljenom danas da američka svemirska agencija poveća svoje napore u prikupljanju informacija o neidentifikovanim objektima na nebu, koje je vlada označila kao "neidentifikovani anomalni fenomen" ili UAP, i da preuzme veću ulogu u pomaganju Pentagonu da ih identifikuje.

Agencija je, u saopćenju uz izvještaj, rekla da ocjenjuje nalaze i preporuke nezavisnog studijskog tima, ali je ipak stvorila novu ulogu, direktora istraživanja UAP-a. NASA panel, koji se sastoji od stručnjaka iz naučnih oblasti, od fizike do astrobiologije, objavio je izvještaj nakon prvog javnog sastanka u junu.

UAP su javnosti poznatiji kao neidentifikovani leteći objekti ili NLO.

“NASA ima niz postojećih i planiranih sredstava za posmatranje Zemlje i svemira, zajedno sa opsežnom arhivom istorijskih i trenutnih skupova podataka, koje treba direktno iskoristiti za razumijevanje UAP-a“, navodi se u izvještaju.

“Iako NASA-inoj floti satelita za posmatranje Zemlje obično nedostaje prostorna rezolucija za otkrivanje relativno malih objekata kao što je UAP, njihovi najmoderniji senzori mogu se direktno koristiti za ispitivanje stanja lokalne zemlje, okeana i atmosferskih uslova koji se prostorno i vremenski poklapaju sa UAP-ovima koji su prvobitno otkriveni drugim metodama. Stoga NASA-ina sredstva mogu igrati vitalnu ulogu direktnim određivanjem da li su specifični faktori okoline povezani s određenim prijavljenim UAP ponašanjima ili pojavama“, navodi se u izvještaju.

Novi izvještaj nazvao je UAP “jednom od najvećih misterija naše planete“.

“Posmatranja objekata na našem nebu koji se ne mogu identifikovati kao baloni, avioni ili poznati prirodni fenomeni primjećeni su širom sveta, ali postoje ograničena visokokvalitetna zapažanja. Priroda nauke je da istražuje nepoznato, a podaci su jezik koji naučnici koriste da otkrijemo tajne našeg svemira“, navodi se u izvještaju.

“Uprkos brojnim izvještajima i vizualnim prikazima, nedostatak dosljednih, detaljnih i kuriranih zapažanja znači da trenutno nemamo skup podataka potrebnih za donošenje konačnih, naučnih zaključaka o UAP-u“, dodaje se.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...