IPAK NISMO SAMI: Američka vlada prati više od 650 potencijalnih slučajeva NLO-a, objavljen snimak s Bliskog istoka...

"Imam li dokaze da se o tome radi u ovim slučajevima? Ne, ali me neki faktori zabrinjavaju", kazao je Kirkpatrick. 

  • HiTec

  • 20. Apr. 2023  

  • 0

Američka vlada prati više od 650 potencijalnih slučajeva neidentificiranih zračnih fenomena, poznatih kao NLO-i, rekao je Sean Kirkpatrick, direktor Pentagonovog Ureda za rješavanje anomalija iz svih domena (AARO).

Kirkpatrick je jučer pododboru Senata za oružane snage kazao kako je broj slučajeva viđenja takvih pojava porastao u odnosu na 350 navedenih u neklasificiranom obavještajnom izvještaju o neidentificiranim zračnim fenomenima objavljenom ranije ove godine. 

"Otprilike polovici od 650 slučajeva dali smo prednost pri promatranju zbog zanimljive anomalične vrijednosti. Sada moramo proći kroz njih i ustanoviti za koliko imamo stvarne podatke", rekao je Kirkpatrick i dodao kako njegov ured pomaže Pentagonu i obavještajnoj službi pri identifikaciji novih tehnologija stranih država.  

Pritom je pustio videosnimke dva slučaja viđenja NLO-a s kojih je skinuta oznaka povjerljivosti; jednog koji je riješen i drugog za koji još ne postoji objašnjenje. Na prvom se vidi malena kugla koja je 2022. godine proletjela preko ekrana kamere drona MQ-9 na Bliskom istoku. Kamera je pratila objekt dok se kretao nebom ulazeći i izlazeći iz vidokruga. 

Kirkpatrick je objasnio da je ovaj slučaj neriješen jer nije bilo drugih dokaza osim videa. "Bit će gotovo nemoguće u potpunosti identificirati ovaj fenomen samo na temelju videa", rekao je. 

Druga snimka prikazuje video iz južne Azije ranije ove godine, pri kojem je objekt letio pored dva drona MQ-9. Nakon što su stručnjaci pregledali video sliku po sliku, shvatili su da se radi o "slici u sjeni". "Ovo je infracrveni, a ovo toplinski potpis motora u putničkom zrakoplovu koji je slučajno letio u blizini mjesta gdje su bila dva drona", objasnio je. 

"AARO do sada nije pronašao vjerodostojne dokaze o izvanzemaljskim aktivnostima, izvanzemaljskoj tehnologiji ili objektima koji se ne ponašaju u skladu s poznatim zakonima fizike", rekao je Kirkpatrick senatorima, javlja CNN

Članovi Senata su zatim pitali Kirkpatricka o mogućnosti da se radi o novim tehnologijama iz stranih zemalja poput Rusije ili Kine. Odgovorio im je kako se kod malog broja slučajeva viđenja neidentificiranih zračnih fenomena doista moglo raditi o dokazima potencijalnog tehnološkog napretka. Takvi slučajevi se, rekao je, prosljeđuju obavještajnoj službi na daljnju istragu. 

"Postoje li tehnološke sposobnosti koje bi se mogle upotrijebiti protiv nas kao oružje ili u obavještajnom smislu? Apsolutno. Imam li dokaze da se o tome radi u ovim slučajevima? Ne, ali me neki faktori zabrinjavaju", kazao je Kirkpatrick. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...