KURTI IZ BRUXELLESA: "Ne mogu da prihvatim uslovljavanje od Srbije"

“Ja takvo uslovljavanje nisam prihvatio, ali nažalost evropski posrednik Lajčak je to uslovljavanje prihvatio”, kazao je Kurti i dodao da to dovodi u pitanje Lajčakovu poziciju kao posrednika.

  • Regija

  • 14. Sep. 2023  14. Sep. 2023

  • 2

Premijer Kosova Albin Kurti je nakon sastanka na visokom nivou u dijalogu Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, izjavio je da nije bilo rezultata zato što nije mogao da prihvati uslovljavanje primjene Osnovnog sporazuma o normalizaciji od strane Srbije.

Kurti je u obraćanju novinarima u Briselu kazao da je on predložio redoslijed koraka kako primjeniti Osnovni sporazum iz Brisela od 27. februara i Aneks sporazuma iz Ohrida od 18.marta, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije iznio nikakav prijedlog.

“Sastanak nije imao neki rezultat. Nije moglo biti kompromisa, jer ne može biti kompromisa između prijedloga sa redoslijedom i starog uslovljavanja”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je kazao da je na današnjem sastanku tražio da vidi prijedlog Srbije za primjenu Osnovnog sporazuma, ali da evropski posrednici nisu bili u mogućnosti da mu ga pokažu, prenosi Anadolija.

“Nakon sastanka su mi predata dva lista koja su bila samo na engleskom i na srpskom na ćirilici što predstavlja dokument star najmanje šest mjeseci, što je bio dokument uslovljavanja Srbije da se prvo mora sprovesti Zajednica opština sa srpskom većinom, sporazum od prije deset godina, a onda eventualno možemo preći na primjenu Osnovnog sporazuma“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je kazao da član 10 Osnovnog sporazuma predviđa da se svi prethodno postignuti sporazumi moraju primjeniti, ali ne da se bira koji će se sprovesti.

“Ja takvo uslovljavanje nisam prihvatio, ali nažalost evropski posrednik Lajčak je to uslovljavanje prihvatio”, kazao je Kurti i dodao da to dovodi u pitanje Lajčakovu poziciju kao posrednika.

U vezi puta do novih izbora u opštinama na sjeveru Kosova, Kurti je odgovarajući na pitanja novinara, rekao da gradonačelnici ne mogu biti primorani da podnesu ostavku u ime bilo koga. On je kazao da zbog kolektivne ostavke predstavnika Srpske liste ne mogu da ispaštaju aktuelni gradonačelnici Albanci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...