NEZIR PIVIĆ KRITIKOVAO KONAKOVIĆA: "Zakon loš po državu 'progurao' radi 'kvačice' u Briselu?"

Evropska unija očekuje da bude osnovan Vrhovni sud Bosne i Hercegovine koji će biti četvrta sudska instanca na nivou države i u čijoj će nadležnosti biti ujednačavanje sudske prakse i jednaka primjena prava na teritoriji cijele države.

  • Politika

  • 14. Sep. 2023  14. Sep. 2023

  • 2

Federalni zastupnik Nezir Pivić (SDA) osvrnuo se na tvrdnju ministra vanjskih poslova BiH i lidera Naroda i pravde (NIP) Elmedina Konakovića da su u Nacrtu zakona o sudovima BiH sporni sjedište Višeg suda i krivična nadležnost Suda BiH.

U ovoj izjavi ne bi bilo ništa sporno, smatra Pivić, da ministar vanjskih poslova nije, prije manje od dvije sedmice, tvrdio da je jedina sporna odredba Nacrta Zakona o sudovima BiH ona kojom se navodno diskriminišu sutkinje islamske vjeroispovijesti na način da one koje nose hidžab neće moći obavljati svoju dužnost jer im zakon to neće dozvoliti.

"Sa pozicije ustavnog prava i instrumenata za zaštitu ljudskih prava ugrađenih u Ustav Bosne i Hercegovine takva odredba je nemoguća i nedopuštena.

Sa druge strane ministar vanjskih poslova treba da preispita svoju ličnu i moralnu odgovornost jer ne samo da je kazao neistinu, već je grubo zloupotrijebio vjerske osjećaje i ponos vjernika da bi branio svoje neznanje i loše političke kompromise na štetu države.

Ministar vanjskih poslova također treba da odgovori na pitanje kako to da prije dvije sedmice u istom tekstu Nacrta zakona o sudovima Bosne i Hercegovine, krivična nadležnost Suda Bosne i Hercegovine i sjedište Višeg suda nisu bili sporni ili jesu, pa se ministar poslužio zloupotrebom vjerskih osjećaja da bi to prikrio i zakon loš po državu 'progurao' radi 'kvačice' u Briselu?

Upozoravao sam na štetnost ovog Nacrta i opasnost koja prijeti državi Bosni i Hercegovini radi umanjivanja krivične nadležnosti Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Evropska unija očekuje da bude osnovan Vrhovni sud Bosne i Hercegovine koji će biti četvrta sudska instanca na nivou države i u čijoj će nadležnosti biti ujednačavanje sudske prakse i jednaka primjena prava na teritoriji cijele države.

Međutim, nosiocima vlasti treba da bude sekundarno šta misli Evropska unija, a primarno im mora biti ono što je u najboljem interesu države Bosne i Hercegovine i njenih građana. Kvalitetna pravna rješenja uvijek moraju imati prednost ispred političkih kompromisa, a dobrobit države prednost ispred bilo čijih 'kvačica'", napisao je Pivić.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, održao je jučer konferenciju za medije, i tom prilikom kazao, a i danas...

Objavljuje Nezir PivićČetvrtak, 14. rujna 2023.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...