ZAMALO DIREKTAN RAT RUSIJE I NATO-a: Ruski pilot pokušao da obori britanski avion a sve zbog jedne GREŠKE

Prema članu 5 osnivačkog ugovora NATO-a, zemlje članice su saglasne da se oružani napad na jednog ili više njih „smatra napadom na sve njih“.

  • Evropa

  • 14. Sep. 2023  

  • 0

Ruski pilot pokušao je da obori osmatrački avion britanske avijacije iznad Crnog mora jer je pogrešno mislio da mu je rečeno da to uradi.

Pilot borbenog aviona SU-27 ispalio je dvije rakete na osmatrački avion RC-135 Rivet Joint 29. septembra prošle godine, pri čemu je prvi projektil promašio britanski avion, umjesto da je došlo do kvara, kako je tada tvrdila Rusija.

U to vrijeme, britanski ministar odbrane Ben Wallaces priznao je incident, rekavši parlamentu da su dva ruska aviona „neoprezno“ došla na pet metara od britanskog aviona – sa posadom do 30 – a jedan je „ispustio projektil u blizini“.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu okrivio je „tehnički kvar“, a Wallace je, nakon što je razgovarao sa drugim ruskim zvaničnicima odbrane, prihvatio objašnjenje i podvukao crtu ispod incidenta.

Ali sada su tri visoka zapadna odbrambena izvora sa saznanjima o incidentu rekla za BBC da ruske komunikacije koje je presreo izviđački avion britanske avijacije pokazuju da je jedan od ruskih pilota mislio da je dobio dozvolu da gađa britansku letjelicu.

To je bilo nakon što je dobio dvosmislenu komandu sa ruske zemaljske stanice, rekli su izvori.

Drugi ruski pilot je mislio suprotno i opsovao je svog druga kada je ispalio svoju prvu raketu koja se opasno približila izviđačkom avionu RAF-a.

Da je ruska raketa oborila "River Joint" sa neba iznad Crnog mora, Velika Britanija i njeni saveznici iz NATO-a bi možda bili primorani na rat.

Prema članu 5 osnivačkog ugovora NATO-a, zemlje članice su saglasne da se oružani napad na jednog ili više njih „smatra napadom na sve njih“.

U vrijeme rata u Ukrajini više puta je dolazilo do incidenata između aviona ruske vojske i NATO.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...