ŽARKO KORAĆ O JUČERAŠNJOJ PROSLAVI U NIŠU: "Vučić ponavlja omiljenu rečenicu Slobodana Miloševića da su 'Srbi svuda ugroženi'"

"Svaki dobronameran čovek bi morao da se zapita koji su to dokazi da su Srbi u regionu baš svuda ugroženi..."

  • Regija

  • 16. Sep. 2023  16. Sep. 2023

  • 1

Izmišljeni dan zastave, koje neke zemlje imaju ali ne i Srbija, i koji djeluje tragikomično kada se slavi sa Republikom Srpskom, jer je u vrijeme proboja Solunskog fronta Bosna bila u sastavu Austrougarske monarhije pa je istorijska činjenica da su mnogi Srbi iz Bosne, Hrvatske i Vojvodine bili, vjerovatno protiv svoje volje, ali svejedno, dio austrougarske vojske – komentariše za Danas psiholog Žarko Korać jučerašnju proslavu Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, novonastalog praznika 2020. po dogovoru Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

Ako Vučić meni ne vjeruje, dodaje, neka čita velikog pisca Miloša Crnjanskog.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave 15. septembra u Nišu da su „laži da pravi veliku Srbiju“, a okupljenima je poručio da po pitanju rješavanja problema, prije svega na Kosovu, „ne očekuju pravdu“.

"Vučić je tu priliku iskoristio da ponudi srpskom narodu “novi patriotizam” koji se sada više ne zove “srpski svet” već odbrana Srba gde god da su. Opet smo čuli da su Srbi svuda “ugroženi”, što je bila omiljena rečenica Slobodana Miloševića ", komentariše Žarko Korać nastup Vučića na jučerašnjoj proslavi u Nišu.

Kako dodaje, “meni je ceo skup u Nišu izgledao kao replika Miloševićevih skupova, uz Vučićevo pominjanje novog oružja, o kome “ne može da govori” ali će uskoro da “promeni mnogo toga”. 

"Svaki dobronameran čovek bi morao da se zapita koji su to dokazi da su Srbi u regionu baš svuda ugroženi i kako je moguće da se obnavlja naracija sa početka devedesetih godina prošlog veka. Ko to Srbima ne da “da budu Srbi” i kako će to da reši sadašnja vlast u Srbiji", pita Korać.

"Umesto državne zastave kojom su pokrivani kreveci tek rođene dece toga dana, čovek bi očekivao da im se obeća mirno i srećno detinjstvo, dobro školovanje i pravo na rad. Na žalost platnena zastava nije zamena za to – a srpski narod poslednjih trideset godina ugrožava pre svega politika koju vode, koja drži pitanje granica Srbije otvorenim i u sukobu je celokupnim okruženje. Izgleda da su neki na to ponosni", zaključuje Korać.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...