PROFESOR KORAĆ OBJAŠNJAVA: "Funkcija predsjednika Skupštine druga najvažnija u državi, Brnabić nema svijest o tome, ona je najagresivniji član SNS-a“

On ističe da su posljednje izjave Ane Brnabić „draženje“ opozicije i da ona nije svjesna toga kakvu funkciju će obavljati.

  • Regija

  • 07. Mar. 2024  

  • 3

"Imali smo različite predsednike Skupštine koji nikada nisu izazivali ovakve reakcije poslanika, kao u vreme kada je to bio Vladimir Orlić i kao što je slučaj sa Anom Brnabić, jer su njih dvoje "dražili" i "draže" opoziciju i nisu svesni funkcije koju obavljaju", rekao je za N1 univerzitetski profesor Žarko Korać.

„Vladimir Orlić je namerno provocirao poslanike opozicije i to je došlo dotle da je srpski parlament postao jedini parlament gde policija u civilu stoji ispred poslanika opozicije. Ja to nikada, nigde nisam video. Zbog čega oni stoje? Štite kao zid predstavnike vlade. Pa šta misle, da će neko od opozicije skočiti na nekog. Imali smo razne predsednike Skupštine koji nisu izazivali ovakve reakcije poslanika kao što je to činio Orlić, na primer Slavica-Đukić Dejanović, pa i Ivica Dačić“, rekao je Korać. 

On ističe da su posljednje izjave Ane Brnabić „draženje“ opozicije i da ona nije svjesna toga kakvu funkciju će obavljati.

„Premijerka govori da je cilj opozicije da skine Vučića, pa to je normalno, neće valjda razgovarati o broju vrabaca. To što ona govori i kako govori je ‘draženje’ opozicije. Ona kao predsednica parlamenta treba da predstavlja sve u tom parlamentu, a ona nema ni svest o tome“, rekao je Korać.

Korać ističe i da je funkcija predsjednika Skupštine, ustavno gledano, druga najvažnija funkcija u državi.

„Predsednik Skupštine zamenjuje predsednika države kada on nije u mogućnosti da obavlja svoju funkciju. Problem je što je Ana Brnabić poslednjih godina pokazala užasnu agresiju. Na početku nije bila takva. A sada je najagresivniji član Srpske napredne stranke i Vučić ju je pohvalio. Ona sada, kao ide i nosi mač i štit, ulazi u arenu, pa ona je već najavila incidente. Kada je Orlić bio izabran za predsednika Skupštine, tada sam rekao da će taj parlament biti ‘težak’. Ovaj će biti još ‘teži’ i mučniji. Dolaziće do incidenata jer SNS sada ima više poslanika“, rekao je profesor.

On je dodao i da misli da parlament neće mnogo zasijedati, jer će SNS na taj način izbjegavati teške „okršaje“ sa opozicijom, kao i da to nije dobro, jer je parlament mjesto gde treba da se razgovara o važnim problemima, kao što je na primjer Kosovo.

„Opozicija u Beogradu da otvori gradske teme“

Beogradski izbori postaju „mini republički“ jer dominiraju teme krađe izbora i Kosova, i opozicija treba da otvori gradske teme, smatra profesor Korać, jer kako kaže, ima mnogo svakodnevnih problema koji tište Beograđane.

„Teme, kao što je gradski prevoz zbog kojeg putnici čekaju, gužvaju se u gužvama, autobusi gore. Zatim, raskrinkavanje građevinske nesposobnosti ove vlasti, korupcija, ekologija, samo su neke od tema zbog kojih su ljudi očajni. Opozicija može da otvori niz tema koje građane interesuju i predstavi svoje ideje o tome kako bi Beograd trebao da se razvija. Prostora za te teme uvek ima ali je problem, što kod nas ceo politički život obeležava Vučić. Ja ne znam da li to postoji bilo gde, od posle rata, u Evropi da predsednik jedne države bude svaki dan na televiziji“, zaključio je Korać.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...