POSVAĐALA SE BRAĆA IZUDIN I HAJRUDIN AHMETLIĆ: Jedan drugom obaraju cijene i ruše tendere

Hajrudin (Hifa-Petrol) ponudio skoro dva i po puta nižu cijenu, Izudin (Hifa Oil) se žalio, tvrdi da je brat dostavio lažnu izjavu

  • Ekonomija

  • 16. Sep. 2023  

  • 2

U biznisu, pogotovo većeg obima, ni brat bratu ne prašta uspjeh. Tome svjedoči primjer obaranja tendera Federalne uprave civilne zaštite o nabavci kerozina. U glavnim ulogama – braća Ahmetlić, piše Fokus.

Naime, vlasnik naftne kompanije Hifa Oil Izudin Ahmetlić bez ikakve zadrške oborio je tender FUCZ-a. Zbog toga je firma Hifa-Petrol, u vlasništvu njegovog rođenog brata Hajrudina Ahmetlića, izgubila posao vrijedan 40.751 KM

Naime, Ured za razmatranje žalbi BiH usvojio je žalbu kompanije Hifa Oil Izudina Ahmetlića i poništio tender raspisan sredinom juna o nabavci kerozina, odnosno izbor najpovoljnijeg ponuđača na tom tenderu kompanije Hifa-Petrol Hajrudina Ahmetlića.

Oštri navodi

U žalbi kompanije Izudina Ahmetlića oštri su navodi o postupanju njegovog brata Hajrudina odnosno kompanije Hifa – Petrol.

Tako Hifa Oil navodi da je Hifa-Petrol dala lažnu izjavu u vezi ispunjavanja uvjeta da može vršiti isporuku kerozina na međunarodnim aerodromima Mostar, Sarajevo i Tuzla.

Tako je Hifa Oil utvrdila da Hifa Petrol nema sklopljene ugovore sa aerodromima Tuzla i Sarajevo. Također, žalitelj tvrdi da je Hifa-Petrol dala neprirodno nisku cijenu u odnosu na Hifa Oil. S druge strane, iz FUCZ-a tvrde da se radilo o realnoj tržišnoj cijeni.

alt

Ured za žalbe, faksimil rješenja

Ured za razmatranje žalbi nije prihvatio navode kompanie Izudina Ahmetlića o tome da je kompanija Hajrudina Ahmetlića dostavila lažnu izjavu vezano za ispunjavanje uvjeta da može vršiti isporuku kerozina na međunarodnim aerodromima Mostar, Sarajevo i Tuzla.

Kada je riječ o navodima o neprirodno niskom cijenom, Ured za razmatranje žalbi ih je zaista ocijenio osnovanim zbog čega je i poništio tender.

Naime, tender je bio vrijedan 83.000 KM (bez PDV-a), firma Izudina Ahmetlića je ponudila cijenu od 80.820 KM odnosno s PDV-om 94.559 KM.

Međutim, firma Hajrudina Ahmetlića je ponudila nevjerovatnih 34.830 KM, dakle skoro dva i po puta nižu cijenu, a s PDV-om je ona iznosila 40.751 KM.

alt

Braća Ahmetlić i ime firme

Upravo se po pitanju ponuđene cijene moglo zaključiti da je brat po svaku cijenu htio eliminisati svog brata, odnosno da sam posao možda i nije ni bio toliko bitan.

Inače, Ahmetlići su Hifu, kada je još vladao „mir u kući“ osnovali 1995. godine, a upravo su početna slova njihovih imena sadržana u nazivu „Hifa“. Hajrudin je bio najstariji brat, pa stoga je početno slovo njegovog imena početno slovo i naziva firme.

Međutim, u proteklim godinama se Hajrudin odvojio i formirao je firmu Hifa Petrol i više nije dio grupacije. Stoga se postavlja opravdano pitanje hoće li od „Hife“ zbog toga postati „Ifa“?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...