MINISTAR PROMETA I KOMUNIKACIJA, EDIN FORTO: "Svi žele da pričaju o Dodiku i njegovim osjećajima, ali revolucija se dešava"

Trojka na nivou FBiH radi odlične, kako Forto kaže “revolucionarne stvari”.

  • Politika

  • 18. Sep. 2023  18. Sep. 2023

  • 13

Edin Forto, predsjednik Naše stranke i državni ministar prometa i komunikacija za N1 je govorio o stanju u bh. aerodromima, saobraćajnoj infrastrukturi te o aktuelnim političkim dešavanjima.

Forto je govorio navodnoj koncesiji bh. aerodroma.  “Ja sam sa nekim stručnjacima govorio o ovim renovacijama, proširenjima. Mislim, iskreno imam osjećaj da se kod nas igra bh. liga, a da su u našoj regiji Zagrebu, Beogradu, Tirani uskoro i vjerovatno i u Podgorici, igra neka Liga šampiona. Imam osjećaj da tu utakmicu ne možemo izgurati”, istakao je.

Također, on ne krije da “odmah što prije treba aerodrome dati pod koncesiju” kao što je to urađeno u regiji.

“Treba firma da upravlja aerodromom koja je za to specijalizirana. Može se ispregovarati broj putnika, može se ispregovarati promet, cijena, da ta kompanija uplaćuje u budžet, a to bi za sarajevski bilo u federalni budžet i onda se to izda u koncesiju, a infrastruktura ostaje državi i to je sasvim normalno”, naveo je i dodao:

“Samo treba hrabro krenuti.”

Za neke firme čiji je vlasnik Vlada FBiH treba poboljšati i promijeniti upravu, za neke, kako navodi, poput aerodroma treba dati u koncesiju.

“Za Elektroprivredu možemo probavati sa boljim upravama, za aerodrome nema nikakve prepreke da se to prepusti”, istakao je.

Rad Trojke

Trojka na nivou FBiH radi odlične, kako Forto kaže “revolucionarne stvari”.

“Svi žele da pričaju o Dodiku i njegovim osjećajima, ali revolucija se dešava, energetski zakoni, sad će biti zakoni o doprinosima i minimalnu platu i sa takvim zamahom da će Vlada FBiH moći razgovarati o ovim stvarima”, kazao je Forto.

Zbog poskupljenja registracija koje će za poslovne subjekte, kako navodi Forto, iznositi i do 250 KM, te je zbog toga tražio da se smijeni rukovodstvo Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

“Iskreno ono što bi se očekivalo od te odluke je razgovor sa strukom, razgovor u javnosti, razgovor sa nivoima vlasti koji rade na tome”, kazao je.

Završetak Koridora Vc

Najvažniji infrastrukturni projekat  Koridor Vc ide svojom dinamikom, te je Forto kazao do kada očekuje da njegova izgradnja u BiH bude okončana.

“Mislim do 2030. godine, ne može prije”, naveo je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...