DEMANTIJ MIROSLAVA SAJLOVIĆA NA ČLANAK KOJI JE PRENIJELA "SB": "Nije tačno da sam 'ukrao' kremu za sunčanje u supermarketu Bingo u Brčkom"

Povodom objavljenog članka (koji smo prenijeli sa “TIMES.BA”) na portalu „Slobodna Bosna" pod naslovom „NEVJEROVATNO: Zamjenik Pravobranioca snimljen kako krade kremu za sunčanje u Bingu (VIDEO)“, Miroslav Sajlović je uputio demant koji prenosimo u cijelosti.

  • Društvo

  • 18. Sep. 2023  18. Sep. 2023

  • 1

"U navedenom članku, u kojem je objavljen i video snimak, na krajnje neprofesionalan i za novinarsku etiku porazan način, pokušava se predstaviti javnosti da sam „lopov“ (kako navodite na svom portalu), odnosno lice koje je „ukralo kremu za sunčanje“ u supermarketu Bingo.

Objavom neistinitih, neprovjerenih i neosnovanih informacija u navedenom članku, nanesena mi je nemjerljiva nematerijalna i materijalna šteta grubom povredom prava na privatnost, a posebno pravo na ugled i čast, dostojanstvo i pravo na dobar glas, a koja prava su zagarantovana svakom licu, te i meni, odredbama člana 8. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, člana II/3./f) Ustava Bosne i Hercegovine, člana 13. stav 1 i stav 4 Statuta Brčko distrikta Bosne i
Hercegovine, člana 198. stav 1, člana 200. u vezi sa članom 16. ZOO-a.

Neistinita i neprovjerena novinarska informacija ne može biti iznad naprijed navedenih prava svakog pojedinca, te i mene, niti bi profesionalan novinar objavio neprovjerenu informaciju i tako grubo povrijedio pravo na ugled i čast, dostojanstvo i pravo na dobar glas svakog pojedinca, uključujući i moju malenkost.

Objavom malicioznih, klevetničkih i neistinitih informacija u navedenom članku, i to u vrijeme (dan kada sam pročitao sporni članak je 16.09.2023. godine), kada se provodi konkursna procedura za poziciju pravobranioca Pravobranilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (razgovor sa prijavljenim kandidatima obavljen je dana 15.09.2023. godine), na koji razgovor sam i ja bio pozvan, ciljano, smišljeno i sistematski se pokušava degradirati, obezvrijediti, a mogu slobodno reći i uništiti, moja
ličnost kako na privatnom tako i na profesionalnom planu.

Dakle, nije tačno da sam, kako navodite „ukrao“ kremu za sunčanje u „supermarketu Bingo u Brčkom“, iz prostog razloga jer je predmetni artikal (tačnije, ulje za sunačanje) plaćen, i za to posjedujem nesporan dokaz - fiskalni račun (račun broj: 272721, Bingo Hipermarket PJ 135 Brčko) .

Nije tačno da sam „lopov“, odnosno osoba koja „krade kremu za sunačanje“, jer ne postoji sudska, niti bilo koja druga odluka nadležnog organa, kojom je utvrđeno da sam predmetni artikal „ukrao“.

Stoga, činjenicu je li neka stvar „ukradena“ ili nije, ne utvrđuje novinar na svom portalu, niti utvrđuje javnost, nego jedino i isključivo nadležna ustanova u zakonom propisanom postupku.

Prema tome, odlučno i kategorično odbacujem kao netačne i neistinite navode koji su izneseni u navedenom članku, te obzirom da je objavljivanjem tog članka postupljeno protivno svim pravilima novinarske struke i na moju štetu, tražim odnosno zahtijevam, objavu ovog demanta u cijelosti.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...