U ORGANIZACIJI CENTRA ZA BALKANOLOŠKE STUDIJE: U četvrtak panel diskusija povodom godišnjice reafirmiranja nacionalnog imena "Bošnjak"

Panel diskusija će biti održana 21. septembra 2023. godine s početkom u 18 sati, u amfiteatru Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” na adresi Potok 24 – Baščaršija.

  • Kultura

  • 18. Sep. 2023  

  • 0

Centar za balkanološke studije Naučnoistraživačkog instituta "Ibn Sina" organizuje panel diskusiju povodom obilježavanja 30 godina od reafirmiranja nacionalnog imena Bošnjak.

Na panel diskusiji učestvuju prof. dr. Selmo Cikotić, dr. Jasmin Medić, mr. Admir Lisica i Haris Imamović. Program će moderirati Enisa Grabus.

Panel diskusija će biti održana 21. septembra 2023. godine s početkom u 18 sati, u amfiteatru Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” na adresi Potok 24 – Baščaršija.

Podsjećamo, prije 30 godina, 27. i 28. septembra 1993. godine, u sarajevskom hotelu Holday Inn održan je Bošnjački sabor. Na tom saboru koji je okupio naznačajnije predstavnike političkog, akademskog i kulturnog života tadašnje Republike BiH raspravljalo se u prihvatanju/odbijanju predloženog tzv. Ženevskog mirovnog sporazuma koji je poznat i po imenima britansko-norveških mirovnih posrednika Davida Owena i Thorvalda Stoltenberga.

Ovaj Sabor će u historiji muslimanskog naroda na području Bosni i Hercegovini biti zabilježen i zbog svoga drugog dana zasjedanja, 28. septembra 1993. godine, kada su vraćen stari etnički nazivi – Bošnjak (za muškog pripadnika u jednini), Bošnjakinja (za ženskog pripadnika u jednini), Bošnjaci (za muške pripadnika naroda u množini i generalan naziv) i Bošnjakinje (za ženskog pripadnika naroda u množini).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...