ERDOGAN U NEW YORKU: "Turska je zadovoljna razvojem saradnje sa Sjedinjenim Državama!"

Turska je zadovoljna razvojem saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)

  • Svijet

  • 18. Sep. 2023  

  • 0

Turska je zadovoljna razvojem saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi Anadolu (AA).

"Razriješili smo većinu naših zastoja tokom razgovora s (predsjednikom Joeom) Bidenom i odlučili smo da vodimo još razgovora", rekao je Erdogan tokom okruglog stola s predstavnicima think tanka u New Yorku, gdje učestvuje na Generalnoj skupštini UN-a.

Turski lider je rekao da će Turska i SAD ojačati saradnju u borbi protiv terorizma koji je prijetnja objema zemljama.

U pogledu podrške SAD-a terorističkoj YPG/PKK u sjevernoj Siriji, Erdogan je naglasio da ne može biti partnerstva s terorističkim grupama.

"Svaki razvoj događaja u našem regionu pokazuje koliko je pogrešna razlika između dobrih i loših terorista. Sa teroristima se ne pregovara i ne može se uspostaviti prijateljstvo ili partnerstvo", rekao je Erdogan.

Erdogan je u obraćanju pomenuo i doprinos Turske u rješavanju globalnih i regionalnih problema, promovisanju mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu, te rješavanju nepravdi unutar međunarodnog sistema.

Osvrćući se na rat u Ukrajini, Erdogan je rekao da Ankara aktivno radi na okončanju sukoba pravednim i trajnim mirom. Naglasio je predanost Turske diplomatije kao sredstvu za uspostavljanje trajnog mira u svim konfliktnim područjima i za proširenje svoje mreže međunarodnih prijateljstava.

Turski predsjednik je također istakao važnost jačanja međunarodne solidarnosti, posebno u borbi protiv terorističkih grupa kao što su PKK, ISIS i teroristička organizacija Fetullah (FETO).

Također je naglasio potrebu za dostojanstvenim i sigurnim povratkom sirijskih izbjeglica u matičnu zemlju.

On je također istakao da u kritičnom periodu u kakvom se nalazi svijet, "vidi prozor prilike za oživljavanje odnosa Turske i EU-a".

Erdogan trenutno boravi u New Yorku kako bi prisustvovao 78. sjednici Generalne skupštine UN-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...