DOK JE MIRNO SPAVAO, MEDVJED DOŠAO I NAPRAVIO MU KATASTROFU: Pogledajte šta se desilo poljoprivredniku Muji Karahodžiću

Incident se dogodio u noćnim satima kada je medvjed ušao u voćnjak koji je bio pun zrelih šljiva.

  • Društvo

  • 18. Sep. 2023  

  • 0

Poljoprivrednik Mujo Karahodžić iz Hisardžika, sela blizu Prijepolja doživio je neočekivanu nevolju kada je medvjed upao u voćnjak i potpuno uništio šljive, ostavljajući voćnjak u haosu i sa ozbiljnim gubicima, piše Kurir.

Incident se dogodio u noćnim satima kada je medvjed ušao u voćnjak koji je bio pun zrelih šljiva. Uprkos tome što se bašta, sa oko 200 stabala nalazila na svega stotinak metara od porodične kuće Karahodžića u kojoj je Mujo mirno spavao sa svojom porodicom, predator ili više njih su se sladili i ovogodišnji rod obrali. Mujo kaže da nije čuo buku, a kada se probudio zatekao je polomljene i razbacane šljive koje je zvijer ostavila za sobom.

alt

"Voćnjak je pretrpio značajne gubitke, stabla su polomlljena, ovo je katastrofa za nas. Godinama smo ulagali trud i radili na održavanju ovog voćnjaka, a sada je gotovo uništen. Prošle godine na ovoj bašti ubrali smo preko 2,5 tona šljiva", rekao je za RINU Mujo.

Medvjedi su zaštićena vrsta u Srbiji, i stvaranje ravnoteže između zaštite divljih životinja i interesa lokalnih stanovnika predstavlja izazov za zajednicu. Mujo navodi da je štetu prijavio nadležnima u lokalnoj samoupravi, te da očekuje pomoć od njih.

alt

Ovaj incident podsjeća na potrebu za daljim istraživanjima i razvojem mjera zaštite kako bi se spriječili sukobi između divljih životinja i ljudi. U međuvremenu, Muji ostaje da se suoči s teškim posljedicama i nadi u brz oporavak svog voćnjaka.

Inače, ovogodišnji rod voća u prijepoljskom kraju prilično je loš zbog nepovoljnih uslova koji su vladali tokom proljeća u vrijeme cvjetanja, pa su rijetke bašte i voćnjaci u kojima je bilo roda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...