MISTERIJ NA SJEVERU BOSNE: „Ja ga vidjela sa terase, na njivi je bio. Dok sam sišla da idem na kapiju, on je već…“

Dok se nagađa ima li ga i gdje bi se mogao skrivati - mještani su mu dali i ime.

  • Društvo

  • 21. Mar. 2024  

  • 0

Dok jedni pričaju o Europskoj uniji, jedni o svetkovinama i neradnim danima, a jedni, pak, o ratovima i drugim teškim temama, glavna tema na području Odžaka je medvjed. Svjedoci tvrde da su u mjestu Papučija, koje pripada mjesnoj zajednici Donja Dubica, vidjeli medvjeda kako se šeta njihovim selom.

„Ja ga vidjela sa terase, na njivi je bio. Dok sam sišla da idem na kapiju, on je već otišao gore iza kuće. Ja sam mislila da je divlja svinja, ali vidim da je kraće od svinje - i dok sam ja krenula, on ode gore“, priča za FTV Ivka Jakić.

Neuobičajeno je da ta životinja dođe u ovaj ravničarski kraj - stariji mještani se ne sjećaju da se to nekada prije dogodilo, no uprkos tomu, na drugom kraju sela, mještanin Anto Jazvić prepričava nam svoj susret s medvjedom: „5 i 15, pola 6 navečer. Išao sam u ložionu i vraćam se i sjeo sam na verandu kad - nešto tamo. Ja sam mislio da je divlja svinja, malo je kopalo i vidim ja da medvjed kreće ovamo. Utrčim u kuću da uzmem mobitel i slikam ga - ja se vratio, nema ga“.

Iz odžačkog Lovačkog društva Fazan ove priče demantiraju.

„Otišli smo na lice mjesta, pitali građane. Otišli smo na lice mjesta, nikakvih tragova nismo našli. Da smo našli, mi bismo to snimili“, kaže lovočuvar Mersed Kosovac.

Ljudi u selu nagađaju gdje je medvjed, kaže Jazvić, no otkriva i novi dokaz koji kako kaže može potvrditi da oni govore istinu: „Ja sam čuo od Joze Matkovića da ima u Mate Jurkića Šimina na kameri“.

Kako bi uspjeli razriješiti ovaj misteriji, novinari su došli i do snimke s nadzorne kamere. Lovočuvar kaže kako mala teorijska mogućnost postoji da medvjed dođe u ove krajeve, no sada ga nema.

„Ja mislim da postoji jer može doći odozgo od Vučijaka, povezano je to. Što se tiče ovog sad, nismo vidjeli tragove“, navodi Kosovac.

Mještani kažu da znaju što su vidjeli, te da ih je strah ukoliko dođe do bližeg susreta s ovim novim stanovnikom njihova sela – otišao je u šumu, a valja im, kažu, ići po drva.

Ostaje da se vidi u narednim danima tko će sljedeći vidjeti medu. Dok se nagađa ima li ga i gdje bi se mogao skrivati - mještani su mu dali i ime. Njihov medo zove se Maša.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...