RAZOTKRIVENA NOVA VUČIĆEVA IGRA: Predsjednik Srbije ima tajni plan, želi spojiti…

Posljednji put to je bilo 15. septembra prilikom praznika Dana srpskog jedinstva i nacionalne zastave.

  • Regija

  • 19. Sep. 2023  

  • 1

Dok traju spekulacije oko toga da li će izbori u Srbiji biti održani do kraja godine ili tek na proljeće, vlast još uvijek nije donijela konačnu odluku. Prema saznanjima Nove, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost da izbori budu u decembru, a osim toga razmatra i da spoji vanredne parlamentarne sa izborima u tri velika grada – Beogradu, Novom Sadu i Nišu, gradovima gdje je podrška naprednjacima u padu. Kada je riječ o izborima u drugim lokalnim sredinima, oni bi prema takvoj varijanti bili održani tek na proljeće 2024. godine, kada je i njihov redovan termin uz redovne pokrajinske izbore.

Prema saznanjima Nove, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ozbiljno razmatra mogućnost da prihvati zahtjev opozicije koja je zatražila vanredne beogradske i parlamentarne izbore do kraja godine. On je to u nekoliko navrata izjavio u brojnim javnim obraćanjima, ali i naglasio da neće u potpunosti da prihvati sve zahtjeve opozicije, jer se ipak i vlast pita nešto.

Kako Nova saznaje od izvora bliskih SNS-u, Vučić, ali i sam vrh naprednjaka razmatraju mogućnost da se do kraja godine održe vanredni parlamentarni izbori, ali i vanredni izbori u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

To znači da bi se u takvom scenariju vlast opredijelila da ide na odvojene lokalne i pokrajinske izbore naredne godine, kada je i redovan termin za njihovo održavanje.

„Vučić je stavio ovu opciju na sto, o tome se razmatra, ali još uvijek nije prelomio. Svi čekamo da se vrati iz Njujorka i kaže kada se i da li ide na izbore. Ta opcija sa parlametarnim izborima i tri grada ozbiljno se razmatra, što nikog ne čudi jer je poznato kako SNS stoji u svaka od ova tri grada. Vidjećemo šta je plan za Kragujevac, ali je i cilj da se parlamentarni spoje sa gradovima gdje je kritična podrška, da se napravi dobar efekat i tako se dobiju izbori u najvećim gradovima“, kaže izvor Nove blizak najvećoj stranci.

Isti izvor tvrdi da nije iznenađenje što se razmatra spajanje parlamenarnih i lokalnih u pomenuta tri grada, jer je tamo rejting naprednjaka lošiji nego u drugim manjim gradovima i opštinama. Zbog toga SNS ne želi da izgubi najveće gradove koji bi sutra predstavljali temelj, tj. bazu za dalji rast rejtinga opozicije.

Da je Beograd glavno uporište opozicije potvrđuju i sva relevantna istraživanja javnog mnijenja. Mjesecima su u svim analizama istraživači javnog mnijenja ponavljali da je „pad“ Beograda najrealniji ali i da bi i tu trebalo da dođe do poklapanja nekoliko faktora kako bi se pobijedila vlast SNS i SPS.

Situacija u Nišu je, čini se, još nepovoljnija po naprednjake. To potvđuju i Vučićeve posjete gradu na jugu koje su postale učestale. Samo za sedam dana on je tri puta bio u gradu na Nišavi, a posljednji put to je bilo 15. septembra prilikom praznika Dana srpskog jedinstva i nacionalne zastave.

Kako je Nova pisala, razlog učestalog pojavljivanja Vučića u Nišu su pad rejtinga SNS, loši odnosi i više različitih struja u samoj stranci.

Zbog toga je prije gotovo dvije sedmice u hotelu “Nais” održan sastanak naprednjaka iz centralne Srbije sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Izvršnog odbora SNS Darkom Glišićem.

“Sastanak nije bio prijatan, trajao je nekoliko sati, a završen je posle ponoći. Predstavnicima SNS iz centralne Srbije je rečeno da pod hitno moraju da prestanu sa međusobnim sukobima, da ima puno različitih frakcija u stranci i da se to odslikava na situaciju na terenu, te da je povjerenje građana ozbiljno poljuljano. Takođe, razgovaralo se i o tome što neki zaposleni u gradskoj upravi otvoreno podržavaju opoziciju”, navodi sagovornik Nove.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...