"SB" NA KOMISIJI ZA SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE BiH: Edin Forto najavio pooštrene kazne za bahate vozače (FOTO)

On je, između ostalog, kazao da će u proceduru biti upućene izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti u saobraćaju.

  • Vijesti

  • 20. Sep. 2023  

  • 1

U zgradi Parlamenta BiH održana je sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije, nakon koje se obratio resorni ministar Edin Forto, prenosi Oslobođenje.

On je, između ostalog, kazao da će u proceduru biti upućene izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti u saobraćaju.

Na početku obraćanja, Forto je istakao da je na dnevnom redu sjednice bio Prijedlog odluke po kojoj će se raditi javno saslušanje Ministarstva za komunikacije i promet BiH u vezi prijenosa poslova na privatna i pravna lica, a koja su iz oblasti saobraćaja, naprimjer certifikacija vozila, obuke vozača, međunarodne vozačke dozvole, ali je ta inicijativa povučena.

- Ja sam pozdravio tu incijativu i vrlo rado ćemo se odazvati javnom saslušanju predstaviti šta radi Ministarstvo i šta se radilo u proteklih 10 godina te kako će se raditi u budućnosti. Nažalost, na ovoj sjednici je povučena ta inicijativa kojom bi se donijela odluka o javnom saslušanju, ne znam zašto, ali ja sam spreman da odgovaram za rad i mojih prethodnika i predstavim šta mi namjeravamo uraditi u narednom periodu, rekao je Forto.

Govoreći o stanju koje je zatekao u Ministarstvu, naveo je kako je ono preopterećeno administrativnim poslovima.

- Ja sam zatekao Ministarstvo u kojem gomila ljudi svoje vrijeme troši na nekakve dozvole, licence, na potpisivanje, dolaze vozači, dolaze prijevoznici... Mislim da se Ministarstvo treba baviti pravnim uređenjem države i približavanjem u EU, a administrativne poslove da rade, na primjer, autoklubovi i sl., istakao je.

Naglasio je kako je podnio inicijativu da se izvrši revizija svega što se radi izvan Ministarstva te da će je uraditi Ured za reviziju državnih institucija.

- Administracija je prezatrpana desetinama hiljada postupaka. Imamo vozače koji svakih pet godina moraju polagati, licence koje se izdaju svake godine... Ministarstvo je pretvoreno u administrativni centrar i mislim da to nije posao Ministarstva jedne ozbiljne države, rekao je Forto.

Najavio je i upućivanje u proceduru izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja te rad na novom zakonu.

- Sljedeće sedmice u proceduru puštamo izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja i nudimo rješenja koja su praktična, kao uvođenje bahate vožnje, pooštravanje kazni za bahatu i prebrzu vožnju. Također je predviđeno i smanjenje administracije, sada imamo saobraćajnu i vlasničku knjižicu, jedna od njih je viška, naglasio je.

Također, u narednom periodu sa radom počinje radna grupa čiji je zadatak izrada novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja, najavio je ministar saobraćaja i komunikacija BiH.

- Dakle, brze izmjene odmah, sistemske naredne godine, zaključio je Forto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...