ISPRAVKA: Nikakav gaf u centru New Yorka se nije desio, na billboardu nije prikazana poruka - "Glory to urine"

NAPOMENA: Portal "Slobodna Bosna" objavio je 21. 09. 2023. godine tekst pod naslovom "NEVJEROVATAN GAF U CENTRU NEW YORKA: Pogledajte kako se na golemom ekranu dočekalo Zelenskog!". Analizom portala "Raskrinkavanje.ba" utvrđeno je da se radi o lažnoj vijesti. Na bilboardu u New Yorku nije osvanula poruka "slava urinu" umjesto "slava Ukrajini" kao što je pisalo u objavljenoj vijesti.

  • Šareni svijet

  • 21. Sep. 2023  29. Sep. 2023

  • 1

Volodimir Zelenski bio je u New Yorku gdje je, između svega ostalog, pred Vijećem sigurnosti rekao da samo fundamentalna reforma UN-a može donijeti mir u Ukrajinu i onemogućiti buduće napade sličnog tipa. Zelenski je ustvrdio da je rat u Ukrajini pokazao da pravo veta ne može biti neograničeno te da Općoj skupštini UN-a treba omogućiti da ga poništi. Dodao je i da treba povećati broj stalnih članica Vijeća sigurnosti. Ukrajinski je predsjednik rekao da je činjenica da Rusija, zemlja koja je napala njegovu, može blokirati bilo kakav pokušaj Vijeća sigurnost da okonča rat u Ukrajini od UN-a napravila lakrdiju.

No, bez obzira što je u odreženim medijima navedeno da je Zelenskog u New Yorku dočekao golem digitalni billboard sa porukom "Glory to urine" što bi u prevodu značilo "slava urinu", to nije tačno. 

Naime, ove informacije, navodnu fotografiju i video billboarda provjerili su Associated Press i USA Today i oba ova medija su utvrdila da  je riječ o montiranim snimcima, a sve vijesti koje su iz toga proistekle su samim time - netačne. 

Također, analizom je utvrđeno i da su netačni navodi kako su "iz kompanije koja upravlja bilboardom pojasnili da je do takve poruke došlo zbog greške u sistemu".

Shodno navednim provjerama, monstiranu fotografiju sa naslovnice smo zamijenili ilustracijom portala "Raskrinkavanje.ba". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...