ZELENSKI ĆE BITI PREZADOVOLJAN: Biden se predomislio, ipak šalje Ukrajini moćne taktičke raketne sisteme

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom. Reuters je ranije izvještavao o tome da Bidenova administracija razmatra slanje ATACMS-a Ukrajini, čiji je doseg 306 kilometara. Sustavi ATACMS dizajnirani su za napade prilično udaljene od prve linije ratišta.

  • Svijet

  • 22. Sep. 2023  

  • 2

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa, izvijestio je NBC News, pozivajući se na tri američka dužnosnika i jednog zastupnika u Kongresu. Kijev već dulje traži od Bidenove administracije vojne taktičke raketne sustave (ATACMS) kako bi njima napadali i ometati opskrbne linije, zračne baze i mrežu željeznica na teritoriju koji je okupirala Rusija.

Zelenski je jučer posjetio Washington da bi razgovarao s Bidenom. SAD je tom prigodom najavio novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 325 miliona dolara. No savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao na konferenciji za novinare u četvrtak da će SAD Ukrajini isporučiti "važne" sustave za protuzračnu odbranu, ali "za sada" ne i projektile dalekog dometa ATACMS koje Kijev traži.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom. Reuters je ranije izvještavao o tome da Bidenova administracija razmatra slanje ATACMS-a Ukrajini, čiji je doseg 306 kilometara. Sustavi ATACMS dizajnirani su za napade prilično udaljene od prve linije ratišta.

Biden je uvjerio Zelenskog u četvrtak da će se snažna američka podrška za odbijanje ruskih agresora nastaviti unatoč protivljenju nekih republikanskih zastupnika koji se ne slažu sa slanjem milijarda dolara pomoći.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...