UZ PRIČU O MIRU: Benjamin Netanjahu pod kritikama nakon što je koristio mapu velikog Izraela u UN-u

"Nema veće uvrede za svako temeljno načelo UN-a nego vidjeti kako Netanjahu pred Generalnom skupštinom UN-a pokazuje 'kartu Izraela' koja se proteže cijelom zemljom od rijeke do mora", objavio je predstavnica palestinskih vlasti u Njemačkoj Laith Arafeh

  • Svijet

  • 23. Sep. 2023  

  • 1

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kritikovan je na društvenim mrežama jer je prilikom govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u petak držao kartu koja je Zapadnu obalu i Gazu stavila unutar granica Izraela.

"Nema veće uvrede za svako temeljno načelo UN-a nego vidjeti kako Netanjahu pred Generalnom skupštinom UN-a pokazuje 'kartu Izraela' koja se proteže cijelom zemljom od rijeke do mora", objavio je predstavnica palestinskih vlasti u Njemačkoj Laith Arafeh Navela je da s ovom kartom Netanjahu negira Palestinu i njen narod dok pokušava uvjeriti publiku pričom o miru u regiji, cijelo vrijeme jačajući najdužu vojnu okupaciju trenutno. 

Ali kako je Predsjednik Mahmoud Abbas već je jučer odgovorio: 'Zavaravaju se oni koji misle da je mir u regiji moguć bez ostvarivanja punih legitimnih prava palestinskog naroda', dodala je.

Netanjahu je tokom govora držao dvije karte u UN-u. Prvi je trebao predstavljati geografiju 1948., pokazujući kako je Izrael bio sam na Bliskom istoku i nije imao saveznika, a druga Izrael sa novim saveznicima na Bliskom istoku.

Ali karta koju je koristio Netanjahu uključuje sav teritorij za koji Palestinci vjeruju da bi trebao biti dio granica njihove buduće države. To uključuje Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jeruzalem.

Istočni Jeruzalem Izrael je protivpravno anektirao, ali Zapadna obala je izvan "suverenih granica" Izraela.. Područje A i B koje je pod vladinim pokroviteljstvom Palestinske uprave i Područje C, koje je pod vojnom i civilnom upravom IDF-a. Izraelska desnica, uključujući članove Netanjahuove vlade, želi anektirati područje C. Izrael je pristao obustaviti planove aneksije u zamjenu za Abrahamov sporazum.

Netanjahu je koristio kartu kako bi ilustrirao novu eru mira na Bliskom istoku koja bi uključivala Palestince, ali njegovi kritičari su rekli da karta šalje suprotnu poruku. Izvršni direktor organizacije Americans for Peace Now Hadar Susskind objavio je na Twitteru da se "Netanyahu vraća svojoj vladi fašista, kriminalaca i fundamentalista, koja je i djelima i riječima u suprotnosti s njegovom lažnom retorikom mira".

"Njegova karta Velikog Izraela možda je jedini iskreni dio njegovog govora danas", napisao je Susskind.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...