NEVIDLJIVA KUPOLA NAD CIJELOM EVROPOM: "Postoji jedan veliki nedostatak, a Putin ima to oružje..."

Zemlje iz inicijative Sky Shield žele zajedno nabaviti neophodne sisteme naoružanja, čime će se smanjiti ulaganja i pokriti veliko područje

  • Evropa

  • 24. Sep. 2023  

  • 0

Ruska invazija na Ukrajinu vratila je rat u Europu - i u fokus stavila odbrambene sposobnosti NATO-a i Europe. Sada se naoružava i priprema nove strategije odbrane. U to spada i zaštita od mogućih ruskih raketnih napada u slučaju da ukrajinski sukob eskalira i da dođe do konfrontacije s Moskvom.

Učestvuje 19 europskih zemalja

No i u zaštitnom kišobranu NATO-a za Europu postoje nedostaci koji bi trebali biti uklonjeni sistemom protivzračne odbrane European Sky Shield Initiative (ESSI -Europski nebeski štit), koji je Njemačka pokrenula prošlog oktobra, prenosi Deutsche Welle. Tada je 15 zemalja na marginama sastanka NATO-a u Bruxellesu potpisalo deklaraciju o namjeri uspostavljanja europske protivzračne odbrane. Pored Njemačke to su: Belgija, Bugarska, Estonija, Finska, Velika Britanija, Latvija, Litva, Nizozemska, Norveška, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Češka i Mađarska. Kasnije su se inicijativi pridružile Danska, Švedska, Austrija i Švicarska.

Kancelar Olaf Scholz (SPD) tada je govorio o "sigurnosnom dobitku za cijelu Europu" i argumentirao da bi zajednička evropska protivzračna odbrana bila jeftinija i efikasnija nego kada bi svaka zemlja imala svoju. Međutim, Francuska, Italija i Poljska do sada još nisu pristupile inicijativi. Pariz je kritizirao planove kupovine tehnologija iz Izraela i SAD-a.

Cilj ESSI-ja je nabavka odbrambenih sistema kratkog, srednjeg i dugog dometa kako bi se mogle spriječiti sve prijetnje iz zraka. Njemačko Ministarstvo odbrane na svojoj internetskoj stranici kratki domet definira kao udaljenost do 15 kilometara u daljinu i do šest kilometara u visinu. Srednji domet je 15 do 50 kilometara u daljinu i do 25 kilometara u visinu, a velikim se smatra domet širok od 50 kilometara širine i do 35 kilometara visine.

IRIS-T za zaštitu od napada dronovima

"Kod sva tri postoje slabe tačke koje se kroz ESSI namjeravaju otkloniti ili pak te odbrambene sposobnosti već postoje, ali ih treba proširiti ili ojačati”, piše na stranici njemačkog Ministarstva odbrane. U tu svrhu se postojeći sistemi zaštite trebaju zamijeniti modernima kao što je IRIS-T.

Pomoću IRIS-T moguća je odbrana od raketa, krstarećih projektila, dronova, aviona i helikoptera na udaljenosti do 40 kilometara i na visini do 20 kilometara. Cijena po komadu: oko 145 miliona eura. U junu ove godine Odbor za budžet Bundestaga dao je zeleno svjetlo za nabavu šest komada IRIS-T. Njemačka je Ukrajini do sada predala dva sistema IRIS-T.

U protivzračnoj odbrani dugog dometa njemačka vojska (Bundeswehr) raspolaže sistemom Patriot (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target), koji se i dalje smatra efikasnim i treba biti zadržan, ali i moderniziran. Ovaj američki protivzračni raketni sistem koristi se protiv aviona, krstarećih i raketa srednjeg dometa. Patriot je od 1984. postao sastavni dio protivzračne odbrane mnogih zemalja, uključujući i Njemačku. Njemačka trenutno ima 12 lansera Patriot. To pak nije ni približno dovoljno da bi se pokrio teritorij cijele zemlje.

Odbrana od krstarećih raketa također mora biti poboljšana. Zbog njihove male visine leta i vrlo kasnog otkrivanja odbrana je obično moguća samo pomoću modernih sistema kao što su Patriot ili IRIS-T. Sveobuhvatna zaštita je zato, prema Bundeswehru, "enormno skupa i moguća samo uz veliki broj sistema i naglašava potrebu za multinacionalnim pristupom".

Arrow 3 protiv raketa izvan Zemljine atmosfere

Još jedan nedostatak postoji u odbrani od balističkih raketa dugog dometa, koje mogu doseći svoje ciljeve i izvan Zemljine atmosfere. "On se mora brzo otkloniti, pogotovo što Rusija već posjeduje to oružje. Njemačka mora biti u stanju zaštititi se brže nego što je ranije planirano od projektila dometa većeg od 1.000 kilometara", ističu iz Ministarstva odbrane.

To bi se moglo postići pomoću američko-izraelskog sistema protivraketne odbrane Arrow 3, koji bi se u Njemačkoj trebao naći u upotrebi do kraja 2025. godine. Odbor za budžet i Odbor za odbranu njemačkog Bundestaga odobrili su kupovinu u junu ove godine. Prema izraelskim informacijama, troškovi iznose skoro četiri milijarde eura. Arrow 3 može uništiti sisteme za napade i iznad 100 kilometara visine izvan atmosfere i ima domet do 2.400 kilometara. Slično kao i Patriot, Arrow 3 djeluje u interakciji mobilnog uređaja za lansiranje, mobilnog kontrolnog centra, mobilne radarske stanice i navodećih raketa.

Nevidljiva kupola za što veće područje

Zemlje iz inicijative Sky Shield žele zajedno nabaviti neophodne sisteme naoružanja, čime će se smanjiti ulaganja i pokriti veliko područje. Pri tome se treba obratiti pažnja na to koja država ima koje potrebe. Članice ESSI-ja jedna drugu namjeravaju podržavati sistemima i odgovarajućim streljivom. Zajedničkom kupovinom i održavanjem bi se trebali uštedjeti operativni i troškovi nabave, prenosi Deutsche Welle.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...