LJEKARI U RS ŠUTE O DOKTORU MRAOVIĆU: "Otkud kosti bošnjačke žrtve u dvorištu!?"

Dr. Mraović je nakon "istraživanja", svjestan vlastitoga čina, kosti zakopao ispod fontane u svome dvorištu, vjerujući da ih nikada niko neće naći

  • Vijesti

  • 24. Sep. 2023  

  • 3

Prof. dr. Šekib Umihanić, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i član Boarda Udruženja otorinolaringologa Balkana, pozvao je predsjednika Suda časti u Komori doktora medicine Republike Srpske, prof. dr. Sinišu Maksimovića da informiše javnost šta je Komora poduzela u slučaju "neetičkog ponašanja dr. Nebojše Mraovića u čijem su dvorištu pronađeni posmrtni ostaci neidentifikovane osobe za koju se vjeruje da se radi o ubijenom Bošnjaku s područja Srebrenice.


U otvorenom pismu prof. dr. Umihanić podsjeća da je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine 20. septembra saopćio kako se u dvorištu porodične kuće dr. Nebojše Mraovića, u naselju Srpska Varoš, u Brčko Distriktu BiH, ekshumirani posmrtni ostaci neidentifikovane osobe.

"Rečeno je da postoje indicije da se radi o muškarcu bošnjačke nacionalnosti, sa područja Srebrenice, koji je nestao u julu 1995. godine - navodi dr. Umihanić, ističući da su kosti žrtava genocida, koji su počinile Vojska RS i dijelovi MUP-a RS, još uvijek su svuda rasute te da u proteklih 28 godina sistem ih je iz primarnih grobnica prebacivao u sekundarne i tercijarne, kako bi sakrio dokaze, a istražitelji još uvijek nisu uspjeli prikupiti sve skeletne ostatke ubijenih, po šumama i njivama, širom sjeveroistočne Bosne.

- Ne postoje riječi kojima bismo objasnili čin našega kolege ortopeda dr. Mraovića, koji je neovlašteno dijelove ljudskog tijela donio iz Srebrenice još 1997. godine iako je znao da nisu završene sudsko-medicinske istrage o smrti, te da zakon jasno predviđa ko i na koji način se može baviti istraživanjem, pogotovo ljudskih skeleta. Dr. Mraović je nakon "istraživanja", svjestan vlastitoga čina, kosti zakopao ispod fontane u svome dvorištu, vjerujući da ih nikada niko neće naći. Na ovaj način dr. Mraović je počinio niz krivičnih djela, sudjelujući direktno u skrivanju dokaza o smrti i ometajući istragu o smrti civila ubijenih tokom genocida. Također, dr. Mraović je narušio ljekarski kodeks časti, bacivši sjenu na rad svih ljekara u Bosni i Hercegovini - navodi u pismu dr. Umihanić.

Stoga je, u svoje ime i ime kolega, pozvao akademsku zajednicu Republike Srpske da se odredi spram ovoga slučaja.

- Ukoliko izostane reakcija Komore, bit će to opasna poruka javnosti, stručnoj javnosti, ali i porodicama žrtava. Lično sam uvjeren da će kolege u Komori doktora medicine RS, zauzeti čvrst i jasan civilizacijski stav i osuditi ovakve prakse. Pozivam i ostale kolege iz RS koji su koristili posmrtne ostatke žrtava proteklog rata, da prijave mjesto gdje su ih sakrili, kako bi se proces ekshumacija i identifikacija nestalih, okončao dostojanstveno.

Časni ljekarski poziv od nas svih zahtijeva da ovaj svijet učinimo mjestom boljeg življenja i da budemo pomoć, podrška i svjetlo čovječanstvu. Slučaj dr. Mraovića je sve suprotno od toga - ističe prof. dr. Šekib Umihanić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...