VUČIĆ KAO DA NIJE DOBRO INFORMISAN: "Srbi su se pobunili jer ne žele više da trpe Kurtijev teror. Postavili su barikade pa je došlo do sukoba..."

Vučić je rekao da je noćas grupa Srba sa Kosova postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj. Zatim je došla Kosovska policija da ukloni barikade.

  • Vijesti

  • 24. Sep. 2023  24. Sep. 2023

  • 12

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na večerašnjoj vanrednoj press konferenciji povodom terorističkog napada na Kosovu, izjavio je kako je to jedan od najtežih dana za Srbiju pored 2004. i 2008. godine.

"Dolazi do sukoba sa Srbima i ubijen je policajac Afim Gunjaku i ranjeno još jedno lice", rekao je Vučić.

"Srbi, i to ne ljudi iz centralne Srbije kako su lagali, su se pobunili ne žele i više da trpe Kurtijev teror. Od 3. novembra od kada je Kurti smijenio komandira Đurića, 62 puta su koristili kosovsku policiju protiv Srba, 22 eskalatorna poteza na sjeveru Kosova, 56 etnički motivisanih napada na Srbe. Bilo je samo pitanje kada će, posebno oni koje policija progoni i koji se stalno kreću na relaciji centralna Srbija-Kosovo da pokušaju da učine nešto za sebe i svoje porodice. Ne želim da opravdam ubistvo albanskog policajca, to jeste za osudu i to nikome nije trebalo u trenutku kada su svi shvatili da je Kurti glavni organizator haosa na Kosovu", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Za svega sat i dvadeset minuta tih nekoliko desetina Srba bili su u potpunom okruženju, očigledno je to urađeno zajedno sa međunarodnim snagama. Sproveden je brutalan napad na njih i pitali smo se na početku zbog čega to KFOR ne radi, bilo bi manje žrtava. Prema našim informacijama kojima mi raspolažemo, to je da su trojica Srba potvrđeno sa Kosova stradali. Dvojica sasvim izvjesno od snajperske vatre, kada nije bilo neophodno da budu likvidirani. Dvojica su teško ranjena, a postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo. Pratili smo, presretali, šta je ta albanska policija radila, mi ćemo vam pokazati dokaze, možda čak već tokom konferencije, čekamo samo zbog prijevoda“, rekao je Vučić, prenosi Nova.rs.

Predsjednik Srbije je na samom početku konferencije za medije naveo da se nisu ranije obratili, jer je bilo neophodno vrijeme da ispitaju šta se dogodilo i da se donesu odluke koje će Srbija sprovesti.

„Grupa Srba sa Kosova postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj na sjeveru Kosova, zatim dolazi kosovska policija koja pokušava da ukloni barikade, nakon čega dolazi do sukoba u kojem je albanski policajac ubijen i ranjeno jedno lice“, naveo je Vučić.

Kosovska policija potvrdila je da je petoro uhapšenih, od čega je jedna osoba direktno povezana sa pucnjavom, dok je njih četvoro osumnjičeno za logističku podršku. Prema navodima policije, kod njih su pronađene radio stanice, municija, značajna količina oružja.

Iz Eparjije raško-prizrenske su saopštili da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. Situacija u manastiru Banjska trenutno je mirna,a naoružana lica koja su danas provalila kapiju napustila su manastir. Trenutno je primećeno prisustvo Kosovske policije ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira, saopštila je Eparhija raško-prizrenska, prenosi Radio Kontakt Plus.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...