MASOVNE DEMONSTRACIJE U REPUBLICI SRPSKOJ: Nezadovoljstvo raste -"Nema predaje, istrajati se mora..."

Vlast ignoriše radničke probleme koji se gomilaju.

  • Društvo

  • 25. Sep. 2023  25. Sep. 2023

  • 0

Sindikati u Republici Srpskoj pripremaju se za protest, kako su i najavili, u petak, 29. septembra. Sindikatima iz područja javne uprave, zdravstva i unutrašnjih poslova pridružit će se i Sindikat pravosuđa koji od danas kreće i u jednosatni štrajk upozorenja. Nezadovoljni su, kako navode, jer Vlada nije u cjelosti ispoštovala obavezu iz Sporazuma potpisanog prošle godine da se izvrši povećanje plata u iznosu ekvivalentnom iznosu naknada za topli obrok i regres.

"Nema predaje, istrajati se mora“ slogan je šest granskih sindikata sa kojima u petak izlaze na proteste. U toku su završne pripreme za protest u pokretu, a okupljanje su najavlili za 11 sati u parku Mladen Stojanović u Banjaluci.

Očekuju oko 1.500 sindikalnih aktivista koji će iskazati nezadovoljstvo zbog toga što Vlada nije ispoštovala u cjelosti Sporazum o povećanju plata potpisan prošle godine.

Okvirno povećanje koje očekuju iznosi oko 160 KM po radniku. Nezadovoljstvo raste, a vlast kažu ignoriše radničke probleme koji se gomilaju.

Protestu će se priključiti i Sindikat pravosuđa koji pored toga kreće i u jednočasovni štrajk upozorenja u svim pravosudnim institucijama od početka sedmice. Upozoravaju na diskriminacijski odnos u kojem se nalaze administrativni radnici u pravosuđu u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija kada je riječ o iznosi naknada za topli obrok, regres i minuli rad.

Prošlogodišnje najave protesta rezultovale su sklapanjem Sporazuma o povećanju plata. Pred Vladom Republike Srpske je, čini se, još pet dana da sporazum do kraja i ispoštuje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...