SKANDAL U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU: Božo Skopljaković ogorčen, ovo je dokaz da je Vinko Marić član stranke…

No, tu nije kraj priče o Mariću i BHI, stranci za koju govori da je predstavlja.

  • Politika

  • 25. Sep. 2023  

  • 3

Ne stišavaju se reakcije nakon istupa Vinka Marića, ministRA poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK.

Podsjetimo, Marić je oštro napao SDP BiH, optuživši ih za razne malverzacije, ali ni tu nije kraj priče.

"Umjesto da Predsjedništvo KO SDP ZDK iskreno razmotri aktuelnu političku situaciju na području Zeničko–dobojskog kantona, kako su to pompezno, prije nekoliko dana, najavili u svom saopštenju, oni su svoje "razmatranje" sveli samo na napade na gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i mene osobno. 

SDP-ov nazovi "glasnogovornik" Benjamin Sinanović kontaminira javni prostor i nastavlja da blati gospodina Fuada Kasumovića i moju malenkost. Obično ne odgovaram na lažne optužbe i uvrede kada su objavljeni na Facebooku, ali s obzirom da su posljednje insinuacije objavljene na državnom mediju kakav je BHT1 - osjećam obavezu da se oglasim", napisao je Vinko Marić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK.

"Često pominje "čovjeka sumnjive ratne prošlosti", odnosno mog savjetnika koji je godinama bio kantonalni tužilac i kao takav prošao sve sigurnosne provjere. Ako prvi policajac u ZDK tako upire prstom u nedužnog čovjeka, odnosno mog savjetnika - kako li se osjećaju ostali građani!? Ako ima dokaze da je neko počinio ratni zločin, zbog čega  to krije. Zar ti dokazi ne bi trebali da se proslijede nadležnom tužilaštvu? 

Ali, avaj, niti ima dokaza, niti krivične prijave - to je isprazno blebetanje poniznog SDP-ovog ministrića. Izgleda da mu niko nije rekao da nije u gepeku i da je svjetlo upaljeno, još onog dana kada je na vlast u Zenici došao Fuad Kasumović.

A, SDP, takođe nedavno, apostrofira navodno "nekorektno djelovanje Fuada Kaumovića" što je u najmanju ruku nekorektno. Ja se usuđujem reći da je to drsko i bezobrazno. Iako vi sebe volite nazivati drugovima, reći ću vam ovako: gospodo u očaju ste jer nije lako nositi teret Rame Isaka, zbrinjavati njegovu djecu i njihove (uglavnom SDP-ove) poltrone", stoji u objavi na njegovom Facebook profilu.

Marić poručuje i da "narod prepoznaje, cijeni i vrednuje" Kasumovićev rad, "htjeli vi to ili ne".

"Zbog toga što ste takvi kakvi jeste, u slijedećem izbornom ciklusu ćete biti kažnjeni.

Pitali ste i zašto je u Vladu ZDK Fuad Kasumović uveo trećeg Hrvata?

Da ste makar kazali "trećeg Bosanca"? Sve do sada sam mislio i bio u zabludi da se SDP zalaže za građansku državu u kojoj se nećemo prebrojavati po nacionalnom principu i na prvo mjesto isticati nacionalnu pripadnost. Sada znam da znate da brojite do "tri" jer ja sam Vladu ZDK posmatrao kao cjelinu koja radi ili ne radi dobro, ako imate nešto konkretno protiv "trećeg" Hrvata - dokaze na sto, baš kao i protiv njegovog savjetnika. To što je nekome palo da ga proglasi "sumnjivim licem" nije problem savjetnika već onoga koji lažno optužuje. Dakle, ponovo dokaze i pravo u Sud Bosne i Hercegovine, nemam ništa protiv da se zločincima sudi ali ću uvijek biti protiv toga da se neko lažno i bez dokaza optužuje zarad jeftinih političkih poena. 

Valjda zbog stranačke, crvene diktature "brinete" se i za dešavanja u BHI KF-u. Bolje vam je da se pozabavite traženjem nekih prostorija u Zenici jer u ovima, po slovu zakona - nećete moći ostati.

Treba da znate da nema permanentnog napuštanja u BHI KF-u, ima samo permanentno jačanje BHI KF-a širom regije i formiranja novih odbora kojih je iz dana u dan sve više. Ako niste znali djelujemo u Maglaju, Zavidovićima, Olovu, Žepču i širom kantona.

Ako vam baš imponuje, nastavite da djelujete politikantski, širite lažne optužbe po medijima protiv svojih koalicionih partnera i možda jednog dana izađete iz tog mračnog gepeka vaše sadašnjosti", poručio je Marić.

AKO LAŽE KOZA, NE LAŽE ROG

No, tu nije kraj priče o Mariću i BHI, stranci za koju govori da je predstavlja.

Naime, o Vinku Mariću se govori da je on funkcioner Bosanskohercegovačke inicijative, no stvari su ipak suprotne istini.

Naime, prema dokumentu koji je u posjedu „Slobodne Bosne“, Vinko Marić je još uvijek član Predsjedništva Hrvatske stranke BiH i ne može biti član druge stranke dok nije napustio HS BiH. Kao potvrdu tome objavljujemo pristupnicu gospodina Marića kao dokaz te tvrdnje.

Kontaktirali smo i predsjednika HS BiH Božu Skopljakovića koji je za „Slobodnu Bosnu“ kazao:

-Gospodin Marić nikada nije zatražio da ga se ispiše iz članstva HS BiH, pa prema tome on je još uvijek naš član. Ne ponosimo se onim što je napravljeno proteklih godinu dana gdje nas je i sam stavio u stranu i nije spominjao da je u Ze-Do kanton izabran u sklopu koalicije“, kazao je Skopljaković.

Inače, Skopljaković je razočaran političkom situacijom u BiH, te kako nam je kazao, pod ovakvim uvjetima i izbornim pravilima, nema volje sudjelovati u političkoj areni u kojoj se nalazi u neravnopravnom položaju.

-Legalno i legitimno tražim pravnu državu koja će mene i sve druge jednako štititi, a ne da se uzdamo u pojednice i stranke koji su prolazna "vrijednost". Stavio sam svoje učešće u politici na čekanje, ali je važno da javnost bude upoznata da predstavljanje u Ze-Do kantonu nije iskreno te da se i sami borimo da ostvarimo naknadu za osvojeni mandat jer nam se osporava članstvo gospodina Marića u stranci, kazao je Skopljaković.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...