TERORISTI NA KOSOVU NISU DALEKO NI OD BiH: Lapišnica i Banjska tačke na istoj ravni

Dugoročno akcija svakog dana ubire nova operativna saznanja kroz postupke saslušanja uhapšenih terorista što za rezultat ima otkrivanje čitave mreže skloništa naoružanja i opreme.

  • Mini market

  • 26. Sep. 2023  

  • 0

Prema aktuelnim informacijama od 30 terorista koji su se sukobili sa kosovskim snagama sigurnosti kod manastira Banjska krvavi bilans je sljedeći: četiri pronađena ubijena, a sumnja se na veći broj ubijenih koji nisu pronađeni dok je osam ranjenih u bjekstvu. Iako bi se na ovu uspješnu antiterorističku akciju trebala staviti točka, zapravo tek smo na početku.

Naime od potvrđenih osam bjegunaca, dva su prebačena u Novi Sad a ostalih šest na teritoriji Sandžaka odnosno Novog Pazara. Lica u bjekstvu su na prostoru Pazara smještena u bolnici na intenzivnoj njezi obzirom na zadobijete rane u okršaju sa kosovskim snagama sigurnosti. Iako su kosovske institucije uputile zahtjev za hapšenje i izručenje tih lica možemo očekivati da će se to desiti dan poslije srbijanskog priznanja Kosova, dakle nikad. Na operativnom planu akcija kosovskih snaga sigurnosti polovično je uspješna obzirom da su ostaci terorističke grupe s Kosova uspješno pobjegli obzirom na usporavajući odnos snaga EULEX-a, piše vojni komentator Dead Džebić za novinsku agenciju Patrija.

Dugoročno akcija svakog dana ubire nova operativna saznanja kroz postupke saslušanja uhapšenih terorista što za rezultat ima otkrivanje čitave mreže skloništa naoružanja i opreme.

Ubačena grupa terorista na Kosovo je ušla uz pomoć kriminalnih grupa, podrške lokalnih političara i blagoslov obavještajne zajednice u Beogradu. Svako ko vjeruje u teorije koje su i tek će novinari i stručnjaci na trepavice postavljati o „šiptarskoj flase flag operaciji“, treba ozbiljno da preispita svoje sposobnosti logičkog rezoniranja.

Potpuno pogrešno rezonovanje s druge strane jeste i ono koje benignim posmatra barikadiranje najfrekventnijih saobraćajnica iz Sarajeva odnosno SNSD-ov folklor koji član Predsjedništva Željka Cvijanović naziva „generalnom probom“.

Blokiranje izlaza iz Sarajeva nije slučajno u Lapišnici obzirom da je to glavna putna komunikacija koja veže sarajevsku kotlinu sa Istočnom Bosnom i dalje Sandžakom u kojem se kriju ranjeni i novovjekovni junaci kosovskog boja i mita.

Asimetrični pristup okupljanja uz popratni folklor zaogrnut Putinovim portretima i fatalističkim natpisima o sudbini srpske, izgledaju kao posljednji stepenici mirnih demonstracija, kao posljednji koraci do konkretnijeg razračunavanja sa državom Bosnom i Hercegovinom ali prije svega nikad prežaljenim Sarajevom.

Centralna karakteristika asimetričnog djelovanja jeste suptilnost svih koraka koji prethode izvršenju terorističkog ili subverzivnog akta. Tako su na Krimu vrlo suptilno preko noći stanovništvo Donbasa probudili mali zeleni, u poluvojničke uniforme obučeni vojnici ruske armije. Ničim izdvajajući se od mase kao odredi velike vatrene moći izuzev neobično ujednačenog borbenog poretka za poluvojničku svjetinu. Jednako tako u pedeset džipova zatamnjenih stakala i bojevim tovarom dostatnim za opremanje bezmalo jurišne čete, preko Vučije Lokve i Gornjih Varaga na Kosovo je ušla grupa terorista prema svemu sudeći tzv. Severne brigade ili u krajnosti „Civilne odbrane“.

Grupa koja je ubačena vozilima za koje smo saznali da su u vlasništvu MUP-a Srbije imala je za cilj organizirati oružanu pobunu kojom bi se na Ibru i kroz Bošnjačku mahalu postavila granica srpske zajednice koja bi opet aklamacijom bila vraćena matici. Kakav bi bio odgovor vlasti ako bi se u takvu avanturu od Lapišnice do Sarajeva uputila neka poluvojnički uniformisana grupica?

Da li bi odgovor bio sličan odlučnom odgovoru premijera Kurtija ili bi se lamentirajući međusobno optuživali oponenti. Nema sumnje da ćemo uskoro saznati kakav odgovor imamo spreman, a da to nije famozni plan B ministra odbrane Zukana Heleza koji je javan koliko i tajan.

Pravi plan B je prevencija i razumijevanje kao i kontekstualiziranje događaja koji polagao prestižu svoje aktere. Plan B je kada se uspješno iznese održavanje zajedničke vježbe OS BiH i Vojske Srbije na način da se izbjegne doček cvijećem uz pogaču i so.

Plan B je imati kontrolu nad granicom na Drini preko koje bi ministar Nešić upustio i sam Wagner sa sve pokojnim Utkinom i Prigožinom.

Plan B je otkloniti pritisak na Obavještajno-sigurnosnu agenciju koji planski i sistematski u psihološkim operacijama izvode u ešalone uređene, po dubini linijski raspoređene farme Twitter i TikTok botova. Konačno plan B je oslonac na vlastite snage i kapacitete, brzina reagovanja istih i interoperabilna komunikacija i kohezivni odnos među njima. Sve drugo je farsa s ciljem ubiranja preostalog biračkog tijela i ljevice i desnice.

Nakon kalvarije na Kosovu u narednim danima i sedmicama opet se klatno prebacuje na BiH jer je to u potpunosti u skladu sa modus operandijem kojim se rukovodi beogradski politički krug implementirajući strategiju E2D2 u BiH, Crnoj Gori i Kosovu. Escalate to deescalate ili ti eskaliraj da bi deeskalirao što na praktičnom planu znači zagrijavanje i instant zamrzavanje konflikta u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, ali periodično i metodično.

Obzirom da je ljeto prošlo svatova neće biti ali ipak nećemo ostati i bez gostiju. Gosti doduše nepozvani i neželjeni su došli i tu su. Kriju se u stokovima neuspješnih „žetvi“ SFORA i EUFOR-a, voze se na motociklima Noćnih vukova, slušaju iz prislušnih kombija MUP RS-a. Trepćuće crveno svijetlo za opstanak i očuvanje BiH svijetli jer mali zeleni ljudi su tu u našem sokaku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...