ENVER IŠERIĆ OČITAO LEKCIJU DODIKOVOM SAVJETNIKU: "Ognjen Tadić glumio profesora, Bošnjacima postavljao pitanja, pa pobrkao lončiće"

Na kraju moramo priznati da među Bošnjacima ima određen procenat i onih koji bi pristali na sve vaše igre, ultimatume, na sve vaše ucjene i prijetnje, koji ne razumiju pitanje koje postavljate, a htjeli bi u ime Bošnjaka i države da odlučuju.

  • Politika

  • 27. Sep. 2023  27. Sep. 2023

  • 3

Piše: Enver Išerić (Patrija)

Ognjen Tadić postavio je pitanje: Da li su bošnjačkim političarima važniji Željko Komšić u Predsjedništvu BiH i strane sudije u Ustavnom sudu BiH od pristupanja BiH u EU? Ni sa Komšićem ni sa stranim sudijama BiH ne može u EU, napisao je Tadić.

Pretpostaviti je da on, kao savjetnik Milorada Dodika, želi, postavljajući ovo pitanje bošnjačkim političarima, skrenuti pažnju Bošnjacima na važnost usvajanja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u tekstu koji napiše Dragan Čović, a zakona o Ustavnom sudu po ultimatumu i željama Milorada Dodika. Jer ako se to ne dogodi, odnosno ako Bošnjaci na to ne pristanu, eto, nema ništa od našeg (mislim na Bosnu i Hercegovinu) članstva u Evropskoj Uniji.

Zato Tadiću treba skrenuti pažnju na sljedeće:

Prvo, nemamo mi Bošnjaci nikakav problem sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i osvjedočenim borcem za Bosnu i Hercegovinu i za jednaka prava svih njenih građana. Željko Komšić je izabran voljom građana, i sa dominantnim glasovima Bošnjaka. Tako bi Bošnjaci postupali i kada bi Bosna i Hercegovina imala jednog predsjednika.

Birali bi najboljeg od ponuđenih kandidata. Željko Komšić je najbolji dokaz da ima Hrvata, i to ne mali broj, koji neizmjerno vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Isto tako ima i veliki broj Srba koji su se borili za čast ove države, a protiv agresije koja je izvršena 1992.godine. Sa druge strane slučaj “Komšić”, kako to vole kazati, umjesto “ izbor Komšića u Predsjedništvo” oni koji su za etničke podjele građana i etničku podjelu države, pa čak i za njeno potpuno uništenje, govori o demokratskom stepenu razvoja Bošnjaka i njihovom odnosu prema onima koji niti su Bošnjaci niti su muslimani.

I nije Željko Komšić izolovan slučaj kojim se ta tvrdnja dokazuje. Navest ćemo samo, kao primjer izbor načelnika Općine Centar i Općine Vareš. Mi smo u tom pogledu za nekoliko milja ispred trenutnog razvoja demokratije i uvažavanja drugog i drugačijeg u redovima nekih nacionalnih stranaka sa predznakom hrvatska ili srpska.

Kako to da Bošnjaci odigraju ključnu ulogu u izboru načelnika u Varešu, a Hrvati u općinskom vijeću u Općini Stolac ni tri godine nakon održanih lokalnih izbora, na kojima je za načelnika izabran Hrvat, neće da ispoštuju Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i za predsjedavajućeg Općinskog vijeća izaberu Bošnjaka.

Kako to da se u Republici Srpskoj vrše kontinuirani napadi na Bošnjake, pa čak i ubistva i da počinioci u pravilu ne budu pronađeni i procesuirani. Eto, to je odgovor na pitanje da li nam je važniji Komšić ili pristupanje EU. Pa valjda Evropska unija od Bosne i Hercegovine očekuje da implementira sve presude Evropskog suda za ljudska prava, a nakon čega neće biti samo jedan slučaj “Komšić”. Bit će onda i slučajeva “Finci”, “Sejdić” i svi oni koji se obraćaše Evropskom sudu.

I na kraju će bit slučaj “Kovačević”, a to znači da će svi moći glasati za sve, a da neće biti nikakvih torova u koje hoćete da nas zatvorite iz kojih hoćete da se vrše izbori. Vi to nazivate demokratijom, a to je segregacija, podjela i radikalni nacionalizam. Nema toga Tadiću. Stavljena je tačka na tu priču.

A što se tiče stranih sudija u Ustavnom sudu, oni su nama, Bošnjacima, važni jer su oni ustavna kategorija. I nećete ih nikada zamijeniti ili “istjerati” iz Ustavnog suda nekakvim zakonom. To se može postići samo izmjenom Ustava Bosne i Hercegovine. I to samo na takav način da se uopće ne definišu “etničke” već samo stručne kvote i kvalifikacije, da sudije bira Predstavnički dom Parlamentarne skupštine i da sud odluke donosi većinom glasova.

To su dva pitanja, uz pitanje državne imovine, od vitalnog značaja za Bosnu i Hercegovinu, njen opstanak i razvoj. Prema tome Tadiću, nama, Bošnjacima je važnija Bosna i Hercegovina od svih svjetskih unija, pa tako i od Evropske unije. To što vi mislite da smo mi toliko naivni da možete postavljati tako glupa pitanja i dileme to je vaš problem.

Na kraju moramo priznati da među Bošnjacima ima određen procenat i onih koji bi pristali na sve vaše igre, ultimatume, na sve vaše ucjene i prijetnje, koji ne razumiju pitanje koje postavljate, a htjeli bi u ime Bošnjaka i države da odlučuju.

Ima i onih koji zajedno sa vama, umjesto da grade, razgrađuju institucije države, iz neznanja ili sa umišljajem. Ima i onih koji nas razjedinjuju, umjesto da nas okupljaju. Ima i onih koji su pohlepni za materijalnim stvarima i koji lični interes drže ispred interesa države. A ima i onih koji pri kadroviranju trguju interesima države i naroda, kako bi osigurale “ruke”, dobre ocjene na intervjuima i “odlična rangiranja” prilikom imenovanja na najvažnije državne pozicije i to kadrova koji bi za državu bili korisniji da ne dolaze na posao.

Sve mi to znamo Tadiću. Znamo ih, sve gore nabrojane, po imenu i prezimenu. I budno pratimo šta rade. Na žalost nekima smo dozvolili da godinama, a nek i decenijama, rovare ili otaljavaju i nanose nam štetu. I to je prvenstveno naš, bošnjački problem. I mi ćemo ga, budite sigurni, riješiti. Ali nemojte umišljati da nam možete vi postavljati dileme. Mi dileme nemamo. Nama je Bosna i Hercegovina ispred i iznad svega.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...