SCHMIDT ODGOVORIO JASMINI BIŠĆEVIĆ TOKIĆ: "Dijelimo istu ocjenu da su povratnici u RS ugroženi direktnim djelovanjem vlasti u tom entitetu"

"Visoki predstavnik također ističe da očekuje daljnji angažman u cilju rješavanja izazova sa kojima se suočavaju Bosna i Hercegovina i njeni građani".

  • Politika

  • 27. Sep. 2023  

  • 1

Predsjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Jasmina Biščević Tokić informirala je javnost da je dobila odgovor od visokog predstavnika Christiana Schmidta na dopis koji mu je uputila 2. septembra, a koji se odnosi na kontinuirane napade, prijetnje i pritiske na povratnike u entitetu RS.

"U odgovoru visoki predstavnik ističe da dijeli ocjene da je trenutna situacija u kojoj se nalaze povratnici u ovaj bosanskohercegovački entitet direktna posljedica opasnog pravca djelovanja vlasti entiteta RS, odnosno vladajuće koalicije predvođene SNSD-om. Visoki predstavnik također ističe da očekuje daljnji angažman u cilju rješavanja izazova sa kojima se suočavaju Bosna i Hercegovina i njeni građani.

Zahvaljujem se Visokom predstavniku na odgovoru i očekujem što skorije dalje korake na rješavanju problema na koji ga je upozorio Glavni odbor SDA", navela je Bičević Tokić.

Ona je podsjetila da je Glavni odbor SDA na posljednjoj sjednici održanoj 1. septembra 2023. godine pružio punu podršku zahtjevima udruženja žrtava agresije na BiH kojima se od Visokog predstavnika traži da u skladu sa svojim mandatom osigura provođenje Ustava entiteta RS i donošenje odgovarajućih odluka s ciljem omogućavanja povećanja broja Bošnjaka i Hrvata u policijskim strukturama tog bosanskohercegovačkog entiteta u skladu sa ustavnom odredbom o proporcionalnoj zastupljenosti naroda u entitetskim institucijama, kao i da u sredinama u kojima je broj povratnika značajniji na rukovodećim pozicijama u lokalnim policijskim strukturama budu pripadnici bošnjačkog i(li) hrvatskog naroda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...