ŽARKO KORAĆ OBJASNIO: "Prijetnja Vučića Kurtiju bila je jasna, druga je stvar što se ona kao bumerang vratila Beogradu"

"Ako je tačno da je u grupi napadača bio Milan Radoičić..."

  • Regija

  • 27. Sep. 2023  27. Sep. 2023

  • 2

Sve nove informacije o posljednjim događajima na Kosovu, gdje je ubijen jedan kosovski Albanac i tri napadača, postaju sve gore za Vučićev režim ali i za vrlo krhku stabilnost sjevera Kosova – komentariše za Danas psiholog Žarko Korać.

Posle neubičajeno dugog odlaganja Vučićeve konferencije za štampu, nakon tragedije, dodaje, gdje nije iznijeto nikakvo stvarno obrazloženje šta se tačno dogodilo i koja je to grupa dobro naoružanih ljudi koja je napala policiju Kosova, podaci koji se pojavljuju iz različitih izvora, itekako su optužujući za režim u Beogradu.

"Ako je tačno da je u grupi napadača bio Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, koja je direktno pod ličnom kontrolom Aleksandra Vučića, onda se postavlja pitanje kako to da Beograd nije bio makar upoznat sa ovim oružanim napadom", kaže Korać.

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Svecla, objavio je video snimak ispred donjeg konaka manastira Banjska, gdje se, prema njegovim tvrdnjama vidi Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, kog je juče označio vođom grupe koja je tu nedjelju, 24. septembra napala Kosovsku policiju i ubila jednog policajca.

"Velika količina oružja, dosta napadača koji su uspeli da pređu u Srbiju (neki i ranjeni) čiji identitet se krije, kao i upotreba (ili zloupotreba) manastira SPC, direktno optužuju režim u Beogradu", kaže Žarko Korać za Danas.

Ako tome dodamo vrlo mučan sastanak Vučića sa ambasadorima Kvinte u Beogradu, napominje, vrlo će se teško izbjeći utisak da je neko htio svjesno da destabilizuje Kosovo i uputi poruku Albinu Kurtiju da od Beograda zavisi njegova vlast.

"Po modelu poznatom iz devedesetih godina, čim zataje politički pregovori, poteže se već spremljeno oružje. Pretnja Kurtiju je bila sasvim jasna i njemu direktno upućena. Sasvim je druga stvar što se ona kao bumerang vratila Beogradu", objašnjava Korać tragične događaje u selu Banjska.

Ako je to nova politika Beograda na Kosovu i nagovještaj nove “balvan revolucije” uz pucanje i napade na policiju tamo, kaže Korać, savjetovao bih režim u Beogradu da vrlo pažljivo pogleda njen rezultat u Hrvatskoj.

"Umesto da Beograd uhapsi i sudi Srbe sa Kosova koji su ovo organizovali i u tome učestvovali, i time pošalje jasnu poruku da ne podržava ubijanje kosovskih policajaca, on ih štiti i tretira kao herojske pobunjenike. Ali ako si sa velikim entuzijazmom obnovio političku naraciju Slobodana Miloševića iz devedesetih godina, nužno počinješ da obnavljaš i njegove postupke",  smatra Korać.

Nemam više nikakve iluzije, kaže, Srbija ubrzano klizi u mnogo ozbiljnije konflikte na Kosovu.

"Potpuno pogrešan poziv da Srbi izađu iz svih institucija na Kosovu stiže na naplatu. Umesto da Srbi na Kosovu budu deo ondašnje policije, što su i bili, sada se puca na tu policiju", zaključuje Žarko Korać.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...