DRAMATIČNI PRIZORI: Švicarski glečeri u zadnje dvije godine manji za deset posto

“Ubrzanje topljenja je dramatično, budući da je za dvije godine izgubljeno onoliko leda koliko i između 1960. i 1990. godine”, navode iz akademske komisije.

  • Evropa

  • 28. Sep. 2023  

  • 0

Panel Švicarske akademije nauka oglasio se o dramatičnom ubrzanju topljenja glečera u toj alpskoj zemlji, koja je izgubila deset posto svog leda u samo dvije godine, nakon velikih ljetnih vrućina i male količine snijega tokom zime, prenosi Anadolija.

U Švicarskoj, gdje se nalazi oko 1.400 glečera, najviše u odnosu na bilo koju drugu zemlju u Evropi, tokom 2023. je nestalo četiri posto ukupnog volumena ledenjaka, što je drugi najveći pad u jednoj godini, pored smanjenja zapremine ledenjaka od šest posto u 2022, saopštila je Akademska komisija za posmatranje kriosfere.

“Ubrzanje topljenja je dramatično, budući da je za dvije godine izgubljeno onoliko leda koliko i između 1960. i 1990. godine”, navode iz akademske komisije.

Tim stručnjaka tvrdi da je “ogromni gubitak leda” uzrokovan blagim zimama s vrlo malom količinom snijega, koji pada na vrh glečera i štiti ih od izlaganja direktnoj sunčevoj svjetlosti te visokim ljetnim temperaturama.

“Otapanje nekoliko metara leda je izmjereno u južnom Valaisu i dolini Engadin na nadmorskoj visini od 3.200 metara, gdje su glečeri donedavno održavali svoju ravnotežu”, saopćila je komisija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...