AUSTRIJSKI MINISTRI BORRELLU UPUTILI NON-PAPER: Moramo poslati signal Zapadnom Balkanu i nastaviti sa proširenjem EU!

U non-paperu se navode prijedlozi koji su već predstavljeni u maju 2022. Godine, a Edtstadler i Schallenberg navode da je cilj ubrzati stagnirajući proces širenja, te pozivaju EU da ima “jasan plan za bržu integraciju do 2024. i dalje”.

  • Vijesti

  • 29. Sep. 2023  29. Sep. 2023

  • 0

Austrijska ministrica za Evropu Karoline Edtstadler i ministar vanjskih poslova te zemlje Alexander Schallenberg uputili su šefu diplomatije EU Josepu Borrellu i komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju “non-paper” u kojem zagovaraju bržu integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, te iznose konkretne prijedloge, navodi austrijska novinaska agencija APA.

Kako navodi APA, proširenje je visoko na dnevnom redu neformalnog samita šefova država i vlada EU sljedeće sedmice, te i na dnevnom redu neformalnog vijeća evropskih ministara u četvrtak u Mursiji u Španiji narednog četvrtka.

U non-paperu se navode prijedlozi koji su već predstavljeni u maju 2022. Godine, a Edtstadler i Schallenberg navode da je cilj ubrzati stagnirajući proces širenja, te pozivaju EU da ima “jasan plan za bržu integraciju do 2024. i dalje”.

Prema nacrtu dokumenta, akcioni plan bi trebao obezbijediti konkretne korake implementacije za postepenu integraciju država Zapadnog Balkana do 2024. godine i kasnije. Slično akcionom planu za Ukrajinu, također bi trebali postojati prioritetni akcioni planovi za pojedine zemlje. Zagovaraju i bolju efikasnost finansijske podrške kroz poboljšani sistem podsticaja po uzoru na planove rekonstrukcije i otpornosti.

Smatraju da države Zapadnog Balkana treba redovno pozivati ​​da neformalno učestvuju na sastancima Vijeća, te da bi se neformalni sastanci Vijeća EU trebali održati u regionu Zapadnog Balkana. Kao primjere politike za postepeniju integraciju navode dalje olakšavanje trgovine kroz veću saradnju po carinskim pitanjima, učešće u Jedinstvenoj zoni plaćanja u eurima (SEPA) ili Evropskom prostoru visokog obrazovanja i Evropskoj migracionoj mreži.

“Sada moramo poslati signal zapadnom Balkanu i nastaviti dalje sa proširenjem. Potrebni su opipljivi koraci i razuman sistem podsticaja za reforme, inače ćemo izgubiti ljude u regionu. Nema više vremena za gubljenje. Geopolitička realnost zahtijeva brzinu i inovativne pristupe”, naglašava ministrica Edtstadler.

“Proširenje je najjači geostrateški instrument EU. Iskoristimo ga kao takvog. Ne smijemo pogriješiti i zaboraviti jugoistočnu Evropu uprkos našem opravdanom fokusu na Istok. Austrija jeste i ostaje snažan pokretač koraka za postepenu integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju”, rekao je ministar Schallenberg.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...