BRAT KOŠARKAŠKOG GENIJA IZ VLASENICE ZA „SB“: „Isječena lopta ispred kuće Edina Salaharevića nije incident, iza lopte ne stoji pojedinac nego sistem“

„Nema sumnje da to ima veze sa svjedočenjem. Pokušavaju na svaki način, pa i ovaj kukavički da pošalju prijetnju. U ovoj lopti je puno više njihovog straha", kaže Nedim Salaharević.

  • Društvo

  • 29. Sep. 2023  29. Sep. 2023

  • 0

Bh. javnost, a posebno Bošnjake iz Vlasenice je potresla informacija da je u dvorištu kuće ubijenog košarkaša Edina Salaharevića za sada nepoznata osoba ili više njih prije nekoliko dana ostavila isječenu košarkašku loptu. Ovaj jezivi čin zatekao je njegov brat Nedim u subotu koji je došao sa majstorom da se dogovori oko renoviranja porodične kuće.

„Bilo je raznih pritisaka da se kuća proda. To je moje. Krenuo sam sa rođakom prema kući kako bi se sa majstorom dogovorio oko radova. Kada sam otvorio avlijska vrata, imao sam šta vidjeti. Isječena, prilično nova i kvalitetna lopta. Košarkaška lopta ispred vrata kuće, ispred kuće Edina Salaharevića ubijenog košarkaša. Sve je meni bilo jasno. Tu nema ni košarkaškog igrališta. Poruka je sasvim jasna. Ovo nije incident, ova lopta ima i glavu i rep. Iza lopte ne stoji pojedinac nego sistem. Nisam prijavio policiji iz razloga što su tamo na čelnim pozicijama najbliži saradnici načelnika Kraljevića protiv kojeg sam svjedočio prije dva mjeseca“, kaže za „Slobodnu Bosnu“ Nedim Salaharević.

Neposredno prije ovog ružnog incidenta u dvorištu porodične kuće Salaharević, Nedim je bio na obilježavanju 31. godišnjice zatvaranja zloglasnog logora Sušica u kojem su vojska i policija RS nasilno zatvorili, ubijali, silovali mnogobrojne muškarce, žene, djevojke i djecu. Ubijeno je oko 2.500 Bošnjaka ili svaki sedmi stanovnik. Među njima je i Nedimov brat Edin i otac Muhamed.

Edin Salaharević je bio juniorski reprezentativac bivše Jugoslavije u košarci. Igrao je za tuzlansku Slobodu Ditu. U sezoni 1991/1992., na završnom turniru juniorskog prvenstva Jugoslavije (koje je od 21. do 23. 3. 1992. bilo odigrano u Tuzli), Edin je sa svojim klubom Sloboda Dita osvojio 1. mjesto. Zajedno sa Damirom Mulaomerovićem, bio je proglašen najbljim igračem turnira.

alt

Foto: BHbasket

Edin je živio u Tuzli. Nekoliko dana prije nego što su snage Vojske Republike Srpske okupirale Vlasenicu došao je posjetiti porodicu za Bajram. Trebao je sa juniorima nekadašnje Jugoslavije igrati  kvalifikacije za EP u Poljskoj. Nažalost, mučki je ubijen skupa sa svojim ocem Muhamedom 13. septembra 1992. u logoru Sušica. Imao je samo 19 godina.

Đurić Mane i ostali

Nedim Salaharević je 12. jula svjedočio u predmetu „Đurić Mane i ostali“ u nastavku suđenja za zločine počinjene na području Vlasenice.

„Nema sumnje da to ima veze sa svjedočenjem. Pokušavaju na svaki način, pa i ovaj kukavički da pošalju prijetnju. U ovoj lopti je puno više njihovog straha. Mene neće ništa zaplašiti. Ima bojazni, šta ako sutra otvorim vrata i zateknem bombu. Nije ugodno biti svjedok. Nažalost, zbog tih razloga preživjele žrtve nemaju sigurnost u sistem koji bi ih zaštitio“, dodaje on.

Podsjetimo, kao svjedok Tužilaštva BiH Nedim Salaharević je ispričao kako je njegova porodica bila pod specijalnom prismotrom Interventnog voda Miroslava Kraljevića, aktuelnog načelnika Vlasenice.

Za progon bošnjačkih civila u Vlasenici – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine – sudi se Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić komandir, Kraljević komandir specijalnog voda, a Garić policajac.

Njegovi roditelji su pokušali da ih izvedu iz Vlasenice, ali da srpska vojska nikada nije dozvoljavala da s njima krene i brat Edin.

“Svi možete ići osim njega, Edin Salaharević ne smije živ otići iz Vlasenice”, riječi su koje svjedok pamti da su im uvijek govorili pri pokušaju da napuste Vlasenicu. Ostali su, a na njihovu kuću je zalijepljen papir na kojem je pisalo “Porodica za specijalne namjene”, a ispod toga ispisana njihova imena, dok je ime brata Edina bilo podebljano. Prema riječima svjedoka, vrata od kuće nikada nisu smjeli zaključavati. Pripadnici Specijalne jedinice svakodnevno i u bilo koje doba dana i noći dolazili su u kuću Salaharevića, pretresali, maltretirali ih, a sve, kako je naveo svjedok, po naređenju Miće Kraljevića.

“I svaki put su bratu govorili: ‘Edine, što si igrao – igrao si, više nećeš’”, ispričao je Nedim Salaharević.

18 godina traganja za posmrtnim ostacima

Skoro osamnaest godina Nedim i majka Hatidža su tragali za posmrtnim ostacima svojih najmilijih. Edin je identifikovan 2009. godine. Tijelo je nađeno u nekoliko grobnica. Dženaza je bila te iste godine na mezarju Rakita u Vlasenici. Oca Muhameda su pronašli deset godina kasnije, 2019. godine.

„Malo mi je teško reći šta je od tijela nađeno, mogu reći da je sretan onaj ko je našao 50 posto kompletnog tijela. Ja nisam imao te sreće“, kazao je tada Nedim.

Za zločine počinjene u logoru Sušica pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni: Dragan Nikolić na 20 godina, Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina zatvora.

Uspostavljanje nagrade “Edin Salaharević”

Nedim Salaharević je urednik portala BHbasket, kaže nam da je to proizašlo iz ljubavi prema ovom sportu i da „ostanu Salaharevići u košarci“.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar ugostio je prije par Nedima Salaharevića. Razgovarali su o obnovi porodične kuće sa spomen - sobom posvećenom Edinu Salahareviću. Na inicijativu Ministarstva dogovorena je i uspostava nagrade “Edin Salaharević” koja će biti dodjeljivana mladim povratnicima za izvrsnost na polju sporta, kulture i obrazovanja.

alt

Nedim Salaharević i Nerin Dizdar (Foto: FB)

„Razgovarali smo o obnovi kuće, iznio sam svoje planove – da u okviru kuće napravim spomen-sobu, imam dosta materijala i arhiva vezano za mog brata. Također, planiram koš napraviti tamo gdje je nekad bio u avliji u znak sjećanja na mog brata. Ministar je nesebično obećao podršku u obnovi kuće. Cjelokupne troškove obnove će snositi Federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice na čelu sa ministrom Dizdarom“, kaže Salaharević, koji se i ovim putem zahvalio ministru.

Ostaje da vjerujemo da će putnici namjernici doći u ove krajeve na istoku BiH i odati počast košarkaškom geniju iz Vlasenice kojem su svirepo oduzeli život u 19. godini.

Zaštititi svjedoke ratnih zločina

U vezi sa nedavnim incidentom koji se dogodio u dvorištu kuće Nedima Salaharevića svoju zabrinutost su  izrazili iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, istaknuvši da to ne može biti tretirano kao slučajnost, već kao jasan pokušaj zastrašivanja i prijetnje.

"Nedim Salaharević je nedavno svjedočio pred Sudom Bosne i Hercegovine u postupku protiv osoba optuženih za progon bošnjačkih civila u Vlasenici tokom istog perioda. Ovaj hrabar čin izložio ga je velikim pritiscima i rizicima. Ovaj incident ne samo da je izazvao ozbiljnu zabrinutost u lokalnoj zajednici, već i među svima koji podržavaju pravdu i ljudska prava", kažu iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Pozvali su nadležne organe da hitno istraže ovaj slučaj i osiguraju sigurnost Nedima Salaharevića.

"Također želimo podsjetiti da pravda mora prevladati u svim slučajevima vezanim za zločine protiv čovječnosti. Pozivamo na punu saradnju sa sudskim organima i na osiguravanje da svi počinioci odgovaraju za svoje postupke. Očekujemo da će lokalne i međunarodne institucije nastaviti pratiti ovu situaciju i pružiti podršku Salahareviću i njegovoj porodici u ovim teškim trenucima", ističu u saopćenju.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida na kraju su zaključili da pravda i mir moraju prevladati nad strahom i nasiljem.

(Sanela GOJAK)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...