PREMIJER KOSOVA ALBIN KURTI: "Vučić želi još jedan rat i još jedan genocid, jer želi Republiku Srpsku na Kosovu!" (VIDEO)

Srbija je opet htjela da bude žandar Balkana, kazao je premijer Kosova.

  • Regija

  • 29. Sep. 2023  

  • 5

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je gostujući u vijestima Al Jazeere da napad na sjeveru Kosova u nedjelju nije bio nikakav “građanski otpor ili djelo bandi”, nego napad “paravojnih oružanih formacija koje oprema i priprema Beograd” te koji je “izvršen po naredbi Srbije”.

Na pitanje da li vlasti Kosova imaju neke obavještajne informacije o novim napadima, Kurti je odgovorio da je tih informacija previše te da te “oružane grupe”, kojima, kako je dodao, Vojska Srbije daje opremu, oružje i municiju, stalno izvode vježbe u blizini granice Kosova i “pripremaju se za rat”.

“Ponovna agresija nije isključena”, kazao je dodajući da je Srbija htjela da početak rata bude upravo u nedjelju.

Optužio je Beograd i oružane grupe da su htjeli ponoviti scenarij početka rata u Sarajevu.

Kurti je također naveo da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je preuzeo odgovornost za napad na sjeveru Kosova, “Slobodan Milošević i Željko Ražnatović Arkan” koji žele regiju, kako je naveo, vratiti u 90-te, dodajući i da su “paravojne grupe” na Kosovu također povezane i sa grupama iz Rusije, kao što je Wagner, nazvavši tako Vučića i Radoičića i “Putinom i Prigožinom”.

Premijer Kosova je optužio Vučića da “hoće još jedan rat i još jedan genocid, jer želi Republiku Srpsku na Kosovu”.

“Kao što je Rusija vodila na početku hibridni rat u Ukrajini, Srbija vodi protiv nas”, rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...