ZDRAVKO MAMIĆ U HERCEGOVINI KUPIO 100 DULUMA ZEMLJE ZA MIZERNU CIJENU: Gle čuda?! Samo njegova firma na konkursu!

Čapljinski opozicijski vijećnici su se bunili, osobito oko dijela zašto se zemlja prodaje, ako je interes Grada koncesija, međutim nije pilo vode

  • Društvo

  • 29. Sep. 2023  

  • 1

Zdravko Mamić, odnosno kompanija Plavo sunce, vlasnici su preko 100 duluma zemljišta na području Čapljine. Dobili su ga po mizernoj cijeni od tri marke, koja je za mještane barem tri puta veća, a za privrednike skoro osam puta veća, tvrdi Hercegovina.info.

U tom gradu bjegunac od hrvatskog pravosuđa i kompanija Plavo sunce ubilježeni su na K.Č 580/41 - 11.262 metara kvadratnih, K.Č 580/42 - 20.000 metara kvadratnih, K.Č 580/43 - 20.000 metara kvadratnih, K.Č 580/44 - 16.616 metara kvadratnih, K.Č 580/46 - 11.598 metara kvadratnih, te K.Č 580/48 - 12.698 metara kvadratnih, i tu su solari već izgrađeni.

Inače, kada hoćete u Zvirovićima kupiti državno zemljište radi proširenja svoje parcele, i recimo graditi kuću, početna cijena vam je 11 KM. Solari su tik uz predviđenu privrednu zonu, u kojoj je početna cijena kvadratnog metra 23 KM/metar kvadratni

Hercegovina.info tvrdi da je Mamiću cijena koštanja kvadratnog metra zemljišta bila 3 marke, a na javni konkurs javilo se, gle čuda - samo Plavo sunce. Da se Mamiću okonča ovaj posao brinuo se lično gradonačelnik Smiljan Vidić, uvrštavajući tačke oko prodaje zemljišta na Gradsko vijeće.

Čapljinski opozicijski vijećnici su se bunili, osobito oko dijela zašto se zemlja prodaje, ako je interes Grada koncesija, međutim nije pilo vode.

O Mamićevim solarnim podvizima ranije se pisalo, dok su oni bili još u začetku. Otada se debelo proširio po hercegovačkim općinama i gradovima, gdje je mahom HDZ BiH na vlasti.

U osnivačkoj strukturi Plavog sunca (vidljivo iz Registra poslovnih subjekata) nalazi se Mamićeva kćerka Iva koja prednjači kapitalom od 9 miliona KM, a koja je i u upravljačkoj strukturi također.

Nakon pet mjeseci zakazana je i sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, koja će se održati 3. oktobra.

Četvrta tačka dnevnog reda je prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Čapljina. Čapljina, kao i sve hercegovačke sredine bitno je promijenila izgled, prije svega zbog izgradnje solarnih farmi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...