UZBUNA U EUROPI: Članica NATO-a izvijestila o mogućem ruskom upadu u zračni prostor, građani pozvani da se sklone...

Moskva je pojačala udare na ukrajinske južne regije Odesa i Mikolajiv, gdje se nalazi vitalna infrastruktura za izvoz žitarica.

  • Evropa

  • 30. Sep. 2023  30. Sep. 2023

  • 1

Članica NATO-a Rumunjska izvijestila je o mogućem kršenju svog zračnog prostora tokom ruskih noćnih napada dronovima na infrastrukturu u susjednoj Ukrajini, upravo je izvijestila agencija France-Presse.

Otkako je izašla iz sporazuma koji omogućuje sigurne isporuke žitarica preko Crnog mora, Moskva je pojačala udare na ukrajinske južne regije Odesa i Mikolajiv, gdje se nalazi vitalna infrastruktura za izvoz žitarica.

"Nakon otkrivanja grupa bespilotnih letjelica koje idu prema ukrajinskom teritoriju u blizini rumunjske granice, upozoreni su stanovnici općina Tulcea i Galati", saopćilo je ministarstvo odbrane u saopćenju. "Sistem radarskog nadzora ukazao je na mogući neovlašteni ulazak u nacionalni zračni prostor uz signal detektiran na ruti prema općini Galati", dodali su.

Ministarstvo odbrane saopćilo je kako se za sada ne čini da su ikakvi predmeti pali na rumunjski teritorij, no potraga se nastavlja. Oko ponoći stanovnici Galatija i Tulcea, koji su okrenuti luci Reni u južnoj Ukrajini preko Dunava, primili su dojave u kojima ih se upozorava da se sklone. Mjere uzbune ukinute su oko dva sata kasnije.

Ranije ovog mjeseca rumunjski vojnici izgradili su skloništa od zračnih napada kako bi zaštitili stanovnike u istočnom rumunjskom selu Plauru nakon što su u tom području pronađeni dijelovi drona.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...