ALBIN KURTI O SLANJU VOJSKE NA SJEVER KOSOVA: "Mora se popuniti vakuum, granica mora biti zaštićena"

Kurti je to rekao na sastanku Generalnog vijeća Pokreta Samoopredjeljenje.

  • Regija

  • 30. Sep. 2023  

  • 1

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da jednostrano zalaganje za NATO jednog od njegovih prethodnika ne dozvoljava kosovskim sigurnosnim snagama (KBS) da uđu na sjever, ali i dodao da granica mora biti zaštićena. 

Kurti je to rekao na sastanku Generalnog vijeća Pokreta Samoopredjeljenje.

Bivši premijer Kosova Hašim Tači, koji je sada zatvoren u Hagu kao osumnjičeni za ratne zločine, obećao je 2013. da neće slati KBS na sjever bez koordinacije sa NATO-om. Kurti je ocijenio da je ovo opredjeljenje ostavilo vakuum na sjeveru Kosova, pa, kako kaže, pojačavaju saradnju sa međunarodnim saveznicima.

- Naša budnost i spremnost za sjever dokazana je od prvog dana naše vlade. To je jednostrano zalaganje za NATO jednog od mojih prethodnika koje ne dozvoljava KBS-u da uđe na sjever, ali naša granica mora biti zaštićena. Ovaj vakuum koji postoji mora da se popuni, a za to pojačavamo saradnju sa našim međunarodnim saveznicima i trupama KFOR-a. Srbiju treba međunarodno kazniti jer svaki put kada nije kažnjena ponavljala je zločine - rekao je Kurti, piše Koha.

Naveo je da činjenice već dokazuju da Srbija sponzoriše terorizam na sjeveru.

- Od nedjelje ništa nije isto. Izašle su činjenice na vidjelo i dokazano je da Srbija sponzoriše terorizam na sjeveru. Ispostavilo se da su na čelu ove organizacije ljudi koji su sankcionisani od SAD-a i bliski su Vučiću. Dokumenti i pronađena municija dokazuju pečat srpske države koji je pokazao porijeklo ovog napada - dodao je Kurti.

Pozvao je međunarodne saveznike da organizacije "Civilna odbrana" i "Sjeverna brigada" proglase teroristima, što je odluka koju je Vlada Kosova donijela u junu. On je dodao da oni koji su se tokom napada iskrali na planinu u Srbiji treba što prije da budu izručeni Kosovu.

U nedjelju, 24. septembra u Banjskoj kod Zvečana ubijen je policajac Afrim Bunjaku od srpske oružane grupe. U naknadnoj akciji, u sukobu policije i naoružane grupe ubijena su tri napadača. Zbog ovog slučaja uhapšeno je osam osoba, od kojih su četiri puštene. Odgovornost za napad u petak je preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu. U akciji je zarobljen arsenal oružja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...