JASNA PORUKA IZ NJEMAČKE: Srbija mora učiniti više na deeskalaciji tenzija sa Kosovom

Portparolka njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Kathrin Deschauer u Berlinu je rekla da je situacija u regionu "prilično zabrinjavajuća" nakon posljednjeg smrtonosnog nasilja na sjeveru Kosova.

  • Evropa

  • 04. Okt. 2023  04. Okt. 2023

  • 2

Njemačka je u srijedu nazvala srbijansko povlačenje trupa sa granice sa Kosovom "važnim korakom", te pozvala Beograd da učini više na deeskalaciji tenzija.

Portparolka njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Kathrin Deschauer u Berlinu je rekla da je situacija u regionu "prilično zabrinjavajuća" nakon posljednjeg smrtonosnog nasilja na sjeveru Kosova.

- Srbija ima obavezu da nedvosmisleno pozove na odricanje od nasilja. Sve u svemu, situacija je napeta. Prvi znaci smanjenja srbijanskih trupa važan su korak ka deeskalaciji. Uprkos tome, želimo ponovo da naglasimo da se sada moraju preduzeti dalji koraci ka deeskalaciji - rekla je Deschauer.

Prema riječima Deschauer, ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock planira u četvrtak otputovati u Albaniju na razgovore sa ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana.

Baerbock će razgovarati sa kosovskim i srbijanskim kolegama na marginama sastanka u okviru takozvanog Berlinskog procesa, koji ima za cilj da promoviše približavanje država Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Portparol Ministarstva odbrane Michael Stempfle ponovio je da trenutno nema planova za povećanje broja njemačkih vojnika u NATO misiji na Kosovu, KFOR-u, kojih je trenutno 71.

Do rasta tenzija došlo je nakon sukoba 24. septembra u selu Banjska na sjeveru Kosova.

U napadu grupe naoružanih Srba 24. septembra u Banjskoj ubijen je jedan kosovski policajac, a dva su ranjena, dok su najmanje tri napadača ubijena. Odgovornost za organizaciju napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...