SVI PLJEVALJSKI TAMBURAŠI: Na vlast se uz veliku pomoć Crkve, vratili četnici, koju su pominjali crnu pticu i Srebrenicu (VIDEO)

Uz pripadnike manje brojnih naroda, uključujući i „nepostojeći“ crnogorski, u Pljevljima su, voljom nove vlasti, postali nepoželjni i državni simboli Crne Gore. Crvene zastave zamijenile su srpske trobojke i crveno slovo u kalendaru

  • Regija

  • 30. Sep. 2023  

  • 0

Treba zapamtiti ovu fotografiju. Ona simbolizuje kraj jedne epohe i svjedoči o vremenu kojeg više neće biti. Snimljena je u Pljevljima, 20. novembra 2022. godine, na posljednjoj proslavi Dana opštine i Dana oslobođenja grada koji se nekad dičio svojom dušom, kulturnom tradicijom, modernim duhom, antifašizmom, tolerancijom, otmenošću... Na fotografiji su u krupnom planu dva simbola: crvene zastave - simbol države Crne Gore i Pljevaljski tamburaši - simbol grada, koji su decenijama svojom pjesmom i multietničkim sastavom na najljepši način reprezentovali. Na proslavi posljednjeg Dana oslobođenja prošle godine posljednju nagradu Dvadeseti novembar dobio je upravo Gradski tamburaški orkestar.

alt

Za Antenu M piše: Mirjana Kostić

Treba memorisati i ove fotografije stare skoro 80 godina, kao dragocjene uspomene na ratna Pljevlja i prve dane oslobođenja od fašizma, koje ovaj grad više neće zvanično slaviti. Znani i neznani junaci narodnooslobodilačke borbe poraženi su juče u Pljevljima, osam decenija nakon pobjede u Drugom svjetskom ratu. Fotografski zapisi i rijetka svjedočanstva o njihovom herojskom vremenu nestaće iz zavičajnih muzeja, iz udžbenika istorije, iz mnogih porodičnih albuma... Vremenom će unuci zaboraviti ideale za koje su im se đedovi borili i nijemo posmatrati kako se mijenja razglednica Pljevalja, imena ulica, nazivi škola, toponimi... I kako zločinci krvavih ruku, kao pop Maca i pop Šiljak, koje je Srpska crkva proglasila za svece, postaju uzori i junaci novog doba, a vladika mileševski Atanasije počasni i zaslužni građanin Pljevalja... Uz njegov blagoslov juče je obavljen završni čin pokrštavanja grada, koji nosi ožiljke iz ratnih devedesetih i još svježe rane zadobijene u zanosu izbornih pobjednika 2020. godine.

alt

Grafiti mržnje prema Bošnjacima u Pljevljima

Uz pripadnike manje brojnih naroda, uključujući i „nepostojeći“ crnogorski, u Pljevljima su, voljom nove vlasti, postali nepoželjni i državni simboli Crne Gore. Crvene zastave zamijenile su srpske trobojke i crveno slovo u kalendaru. S novoproglašenim Danom opštine koji će se slaviti na dan Svete Paraskeve/Petke i u Crkvi Sv. Paraskeve, 27. oktobra pojanje srpskih popova ispratiće najsjeverniji crnogorski grad u neki drugi tuđi svijet.

Pamtićemo, sa sjetom, ovaj grad sa tromeđe po najboljim danima, po duši koju je svima otkrivao, po tome kako se ponosio i Husein-pašinom džamijom i Manastirom Sv. Trojice i spomenikom na Stražici i Milet baštom, zavičajnim piscima, slikarima, svojim sportistima, zvucima tamburice i pjesmom najmlađih Pljevljaka, koja i danas budi nadu i opominje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...