ŠTA SE DOGAĐA U REPUBLICI SRPSKOJ: Nakon ograničavanja cijena hrane, iznenada poskupilo grijanje i komunalne usluge..

Svjedoci smo i nezadovoljstva radnika u RS-u, koji zahtijevaju povećanje plata, jer one već odavno ne prate rast inflacije.

  • Ekonomija

  • 02. Okt. 2023  

  • 1

Vlast u RS-u već od ovog ponedjeljka građanima obećava jeftiniju kupovinu, a na sniženju je više od 30 proizvoda. Međutim, cijene goriva su povećane, u pojedinim lokalnim zajednicama došlo je do rasta cijena grijanja i komunalnih usluga, a ne nazire se dogovor o povećanju najniže plaće. Koliko će najavljena pojeftinjenja značiti građanima?

Više od 30 proizvoda u pojedinim trgovačkim lancima u RS-u biće jeftinije za od 20 feninga do marku i po. Još nije definitivno utvrđen spisak tih proizvoda.

„Kampanja 'Društveno odgovorni' traje od juna. Ovo je novi korak. Drago mi je da imamo podršku građana RS-a, proizvođača i tržnih centara, koji su pravi heroji u ovoj kampanji. Najvjerovatnije ćemo u ponedjeljak reći ko su sve ti proizvođači“, navodi Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS-a (SNSD).

S druge strane, imamo rast cijena goriva, a u pojedinim lokalnim zajednicama u RS-u došlo je do rasta cijena grijanja, vode i komunalnih usluga. Primjer je Prijedor, u kojem će građani već početkom ove sezone grijanje plaćati po cijeni većoj za 22 odsto, dok su voda i odvoz smeća skuplji za 15 odsto.

Računica je jasna - teško da će građani osjetiti benefite najavljenih pojeftinjenja.

„Apsolutno ništa, neka oni jedu kavijer, a narod parizer i paštetu. To neka ostave sebi.“

„Kakva nam je korist ako su cijene prvo povećane pa se onda se smanjuju.“

„Za penzionere će jako puno značiti. Imam kolegicu koja ima 300 KM penziju. Ona me sretne i pita: 'Imaš li 20 KM da mi daš za lijek?'“

Inicijativa Vlade je dobra, ali odaziv trgovačkih lanaca je nedovoljan, smatraju u udruženjima za zaštitu potrošača. Stav ekonomista je da se mora razmišljati o ukidanju akciza na gorivo i drugim olakšicama.

„Ne možemo da zanemarimo cijenu nafte, koja se bliži famoznoj cifri od 100 dolara za barel, što će itekako uticati na rast svih cijena, pa tako i ovih koji se nađu u kampanju 'Društveno odgovorni'“, ističe za FTV Duško Srdić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača „Reakcija“.

„Ponovo je došlo vrijeme da se aktuelizuju inicijative iz prošle godine o privremenom obustavljaju naplate akciza na gorivo i o diferenciranoj stopi indirektinih poreza, što bi bilo pet odsto na hranu, lijekove i osnovne stvari za bebe“, poručuje ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Svjedoci smo i nezadovoljstva radnika u RS-u, koji zahtijevaju povećanje plata, jer one već odavno ne prate rast inflacije. Iz Saveza sindikata ranije su poručili da će zahtijevati povećanje najniže plate, koja u RS-u iznosi 700 KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...