BANJALUČKI BORAC U UKRAJINI: "Vratiću se u Bosnu kada sve bude po ruskom" (VIDEO)

Riječ je o Banjalučaninu koji je poznat bosanskohercegovačkim ogranim sigurnosti. Prvi problem sa zakonom, datira iz 2010. godine. Tada je zbog otmice je osuđen na dva mjeseca zatvora i odslužio je kaznu, a onda je u junu 2016. je uhapšen jer je vrijeđao vjernike muslimane ispred džamije u Banjoj Luci. Tad je kažnjen prekršajno sa 200 KM.

  • Evropa

  • 02. Okt. 2023  02. Okt. 2023

  • 2

Na opskurnom YouTube kanalu, Helm Cast, pojavio se Banjalučanin koji se bori na strani Rusa u Ukrajini, A. V.

Autor ovog videa je novinar Miodrag Žarković, novinar. On je već nekoliko puta boravio na teritoriji Ukrajini koja je pod kontrolom ruskih agresora. Njegovih izvještaji obiluju ruskom propagandnom, i trenutno se nalazi u Donbasu, odakle na YouTube kanal Helm Cast objavljuje izvještaje sa terena, pišu Vijesti.ba.

Njegov sagovornik u pomenutom video zapisu je A. V. O njemu je već u maju ove godine pisao Radio Slobodna Evropa.

"Vratit ću se u Bosnu kad ne bude granica između nas, tj. kad sve bude 'po ruskom'", izjavio je tada Velimirović u razgovoru sa RSE.

Naime, riječ je o Banjalučaninu koji je poznat bosanskohercegovačkim ogranim sigurnosti. Prvi problem sa zakonom, datira iz 2010. godine. Tada je zbog otmice je osuđen na dva mjeseca zatvora i odslužio je kaznu, a onda je u junu 2016. je uhapšen jer je vrijeđao vjernike muslimane ispred džamije u Banjoj Luci. Tad je kažnjen prekršajno sa 200 KM.

Treće hapšenje je povezano upravo sa ratom u Ukrajini. Tada je na Aerodromu u Sarajevu, 20. septembra 2020. godine Granična policija BiH uhapsila A.V. nakon čega je predan u nadležnost Sudske policije RS-a.

Iz Sudske policije RS-a su rekli da su postupili po Naredbi Osnovnog suda Banja Luka, za raspisivanje potjernice za licem Ljubišom Božićem, piše RSE.

Saslušan je od strane SIPA-e 20.  septembra 2020. godine  u svojstvu osumnjičene osobe, nakon čega je uz izvještaj predan Tužiteljstvu BiH na postupanje. Zatim ga Tužilaštvo BiH oslobađa, jer kako su naveli:

"Odluka je donesena, jer nije bilo dovoljno dokaza o počinjenju kaznenog djela. Dokazi su se sastojali, uglavnom, od posrednih saznanja i teško povjerljivih informacija na društvenim mrežama".

Upravo u videu on priznaje da je ponovo u Ukrajinu došao u maju 2022. godine. Objašnjava i razlog zbog kojeg je promijenio ime, situaciju na frontu i poteškoće sa kojim se dobrovoljci susreću.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...