GLOBALNA EKONOMSKA KRIZA RAZARA INDUSTRIJU U BiH: Gasi se još jedno preduzeće, 80 radnika ostaje bez posla

“Trendovi na tržištu se kroz vrijeme mijenjaju mi smo svjedoci od 2020. godine velikih promjena na trzistu zbog eksternih ili internih razloga ono što kompanija želi jeste osigurat dugoročnu stabilnost kompanije”, kaže Rasim Memagić, direktor kompanije Alma Ras.

  • Ekonomija

  • 02. Okt. 2023  

  • 0

Dok globalna ekonomska kriza trese tekstilnu industriju širom svijeta, s posebnim udarom na evropsko tržište, u našoj zemlji ova kriza je izazvala ozbiljne posljedice, brojne kompanije zatvaraju pogone - bez posla je ostalo više stotina radnika. Nije potpuno nebitno bilo kome ni državi, ni firmi a kamo li radniku - da neko od njih ostane bez posla, doprinosa i bez mogućnosti da dio zarade koju poduzetnik napravi plati državi, izvještava N1.

Gašenjem firmi raste broj nezaposlenih u našoj zemlji. Među njima – zatvorena su dva pogona firme Prevent – u Visokom i Bužimu, kao i pogoni Alme Ras u Bosanskom Petrovcu i Globus-Konfekcije u Kiseljaku. Na listi je sada i – kompanija “Kavat” iz Novog Travnika, koja će podijeliti otkaze za oko 80 radnika. Obrazloženje je – pad potražnje i stranih narudžbi. Kompanija Alma Ras ugasila je pogon u Bosanskom Petrovcu , 31. augusta ove godine, a bez posla je ostalo 50 radnika.

“Trendovi na tržištu se kroz vrijeme mijenjaju mi smo svjedoci od 2020. godine velikih promjena na trzistu zbog eksternih ili internih razloga ono što kompanija želi jeste osigurat dugoročnu stabilnost kompanije”, kaže Rasim Memagić, direktor kompanije Alma Ras.

Memagić, ističe da ljudi intenzivno rade na riješavanju ovog problema, i da se kompanije bore da osiguraju stabilnost poslovanja. Prevent Grupacija zatvorila je prvo pogon u Visokom, bez posla je ostalo 120 radnika, nakon čega je zatvoren pogon i u Bužimu, a otkazi su uručeni za oko 70 radnika. U obrazloženju kompanije Prevent kažu da je to reakcija na ekonomsku krizu, i zaštitu radničkih prava.

“Svi radnici će biti zbrinuti u skladu sa zakonima i propisima te je u procesu postupak isplate pripadajućih otpremnina i naknada.
Uslijed posljedica inflacije, globalne ekonomske krize i promijenjenih uslova na tržištima gdje je Prevent kompanija najviše poslovala, a uz negativne ekonomske pokazatelje i stručne analize menadžment je bio primoran donijeti ovu tešku odluku o zatvaranju pogona, s tim da je naš fokus očuvanje radnih mjesta u stabilnim kompanijama Prevent Grupacije, koja zapošljava veliki broj uposlenika.” kažu iz Prevent Grupacije.

Tekstilna industrija puca po šavovima. Potražnja za robom pala je i do 50 % . Zbog ekonomske situaciju koju imamo u zemlji neophodna je pomoć države, za održavanje proizvodnje po svakom osnovu.

“Ne pokušavaju da nađu olakšice kompanijama da bi mogle ipak da proizvedu robu mozda i ispod cijene, da sačuvaju porudžbine mislim prije svega na činjenicu da je u RS-u do 2010. godine stopa doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje bila 51% kada bi to uveli u cijeloj BiH fondovi ne bi bili u lošem stanju , nego bi veći ili najveći dio plata bio isplaćen preko računa. To bi značajno pomoglo boljem ekonomskom stanju naših radnika, ali i s druge strane smanjili opterećenje koje imaju poslodavci”, kaže Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Predviđanja stučnjaka da će nakon pandemije doći do kolapsa privrede nazalost su se obistinila. Reorganizacija proizvodnje u brojnim kompanijama – da bi opstali na tržištu nije puno pomogla, pa dolazi do masovnog otpuštanja radnika. Država po običaju spava, dok menadžeri pokušavaju naći rješenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...