"SAMO NAPRIJED...": Republikanac pokrenuo inicijativu za smjenu kolege republikanca, odmah stigao odgovor...

Zahtjevi za smjenu predsjednika Predstavničkog doma nisu uobičajeni i podrazumijevaju strogu proceduru, koja je u proteklom vijeku samo dva puta bila pokrenuta protiv republikanskih predsjednika tog tijela.

  • Svijet

  • 03. Okt. 2023  

  • 0

Matt Gaetz, republikanac iz Predstavničkog doma američkog Kongresa pokrenuo je inicijativu za smjenu predsjednika tog tijela, takođe republikanca Kevina McCarthyja. "Imam dovoljno republikanaca da se naredne sedmice jedna ili dvije stvari dese: Kevin McCarthy ili više neće biti predsjednik Predstavničkog doma, ili će biti predsjednik tog doma koji radi u interesu demokrata. Meni svaki rezultat odgovara, jer američki narod ima pravo da zna koga ima na vlasti", izjavio je sinoć Gaetz nakon što je predao zahtjev za smjenu McCarthyja, javlja Glas Amerike.

McCarthy mu je nekoliko minuta kasnije, na društvenim mrežama, kratko odgovorio porukom: "Samo naprijed".

Gaetz, desničarski republikanac sa Floride, veliki kritičar McCarthyja, mjesecima je najavljivao taj potez, a prijetnje su se pojačale nakon što je ovog vikenda McCarthy uz podršku demokrata dobio neophodan broj glasova da se izbjegne zatvaranje američke vlade. To će biti test za McCarthyja, a moraće i da zatraži podršku demokrata. Kakav će biti rezultat glasanja još nije jasno, ali su i pristalice McCarthyja sedmicama najavljivale da su spremne za ovaj potez.

Rezultat može biti poniženje, jer bi McCarthy time postao prvi predsjednik Predstavničkog doma koji je smijenjen, ali može da dobije novi zamah time što će preći još jednu prepreku, makar sa tijesnom većinom. McCarthy je, nedavno, o zahtjevima za smjenu rekao i da je to šansa da se kritičari ušutkaju jednom za svagda.

Gaetz je napomenuo da je njegov potez vjerovatno osuđen na neuspjeh. Optužio je McCarthyja, da pravi dogovor sa Bijelom kućom kako bi se donio zakon kojim bi bilo omogućena finansijska pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Zahtjevi za smjenu predsjednika Predstavničkog doma nisu uobičajeni i podrazumijevaju strogu proceduru, koja je u proteklom vijeku samo dva puta bila pokrenuta protiv republikanskih predsjednika tog tijela.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...