POSLJEDNJE SNIMKE OTKRIVAJU SVE: Ovo se dogodilo četiri dana prije terorističkog napada...

Radoičić je javno priznao da je bio dio terorističke grupe i da ju je vodio logistički.

  • Regija

  • 03. Okt. 2023  03. Okt. 2023

  • 0

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je nekoliko video snimaka gdje su teroristi koji su napali kosovsku policiju obučavani u srpskim vojnim bazama. On je rekao da su slike koje su objavili snimljene sa dronova terorističke grupe, koji su zaplijenjeni.

Kurti je naveo da su srpski napadi u selu Banjska, u Zvečanu, izvedeni po planu srpske države.

„Na fotografiji: Teroristi koji su izvršili napade obučavani su u Pasuljanskim livadama, jednoj od glavnih baza srpske vojske, četiri dana prije napada. Ostale vježbe su se odvijale u bazi na Kopaoniku. Napadi su uživali punu podršku i planiranje srpske države“, rekao je Kurti.

Ovo je rekao i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla, koji je dodao da Kosovo ima dokaze koji dokazuju da je Srbija pokušala da pripoji sjever Kosova i da su se napadači dugo pripremali u vojnim bazama srpske vojske unutar Srbije.

„Danas ćemo detaljno vidjeti ne samo teroristički napad na Banjsku već i pripreme ove grupe u trenažnim centrima Srbije. U ovoj obuci su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Komande Kopnene vojske Milan Mojsilović. Vučić je pokušao da sakrije činjenicu da je Srbija angažovana u organizaciji ovog napada“, rekao je on kada je ove video snimke predstavio na konferenciji za medije.

Također, Svecla je rekao da glavni teret za napad na sjeveru snose predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi srpski zvaničnici, a da nije samo Milan Radoičić kriv. Radoičić je javno priznao da je bio dio terorističke grupe i da ju je vodio logistički.

„Prije svega, Radoičić nije jedini odgovoran za ovaj napad, niti glavni. Već je poznato da su pokušaj aneksije izvršili predsjednik Srbije, njegov ministar odbrane i načelnik Generalštaba, da kažu oni su odgovorni, a ovo je izvršilac“, rekao je Svecla.

Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hoxha rekao je da je grupa koja je izvršila napad u Banjskoj dugo obučavana u vojnim bazama Vojske Srbije.

„Plan napadača je bio je totalni plan za aneksiju sjevera Kosova. U dokumentima kojima raspolažemo, a koje sada ne možemo da podijelimo sa vama, postoji plan za aneksiju sjevera predviđen u početnoj fazi na 37 pozicija, odakle bi bile napadnute naše policijske jedinice, ne samo u Banjskoj i Zvečanu, već u svim sjevernim dijelovima, a zatim stvaranje slobodnog koridora za Srbiju i druge zalihe ljudi, materijala, stručnjaka i drugih zaliha neophodnih za oružani otpor i stvaranje nove realnosti u zemlji“, rekao je Hoxhža.

Međutim, o ovim podacima kosovskih vlasti govorio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, koji je negirao optužbe da je Srbija napadom na Banjsku imala za cilj da pripoji sever Kosova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...