U SARAJEVU ODRŽAN SASTANAK O CIJENAMA HRANE: Saradnja ministarstva, udruženja i trgovaca daje rezultat (FOTO)

Kantonalni ministri su zahvalili Vladi FBiH što je korigovala odluku od 31. augusta, koja je kako su rekli, u sektor trgovine unijela haos. Posebno su istakli činjenicu da je ovo prvi put da su se resorni okupili na jednom mjestu.

  • Ekonomija

  • 03. Okt. 2023  03. Okt. 2023

  • 0

Danas je održan sastanak federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića s kantonalnim ministrima u čijoj je nadležnosti oblast trgovine o pitanjima iz oblasti trgovine, prenose Vijesti.ba

Kantonalni ministri su zahvalili Vladi FBiH što je korigovala odluku od 31. augusta, koja je kako su rekli, u sektor trgovine unijela haos. Posebno su istakli činjenicu da je ovo prvi put da su se resorni okupili na jednom mjestu.

Naglasak sastanka je bio u vezi s cijenama prehrambenih artikala, kao i unaprijeđenju saradnje u prometu roba i usluga.

Dragutin Živković, ministar iz Posavskog Kantona je istkao da je sjajno je što je Vlada uočila ovaj problem.

Divljanje cijena

- I odlučila da ograniči artikle i tim stane u kraj divljanju cijenama. I sa stajališta Posavskog kantona, da stavimo u zaštitu i male i velike trgovce, i treba uvažiti želju Vlade FBiH da zaštite one koje su u potrebi. Dalja saradnja Kantonalnih i federalnih vlasti treba se razvijati ovom pravcu, naglasio je Živković.

Samir Šibonjić, ministar privrede iz Zeničko-dobojskog kantona podvukao je da mali trgovci, nisu bili spremni da iznesu sva ova ograničenja koja su bila navedena.

- Prva odluka je izazvala haos i ljudi nisu znali na koji način to da sprovedu. Moramo voditi računa o privrednim subjektima, govorim iz ZDK, gdje imamo veliki broj proizvođača, ali i o ugroženim socijalno osjetljivim kategorijama, poručio je Šibonjić.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević je naglasio da je u interesu ove Vlade FBiH da bavi sa problematikom rasta cijena, kao i sa ugroženim najosjetljivijim socijalnim kategorijama.

"Socijalna" svijest


- Najviše se penzionerima, koji su dio svog života ugradili u ovu zemlju. Mi smo imali prvu odluku i ona je bila mjesec dana u praksi. Zatim smo ostvarili dijalog sa udruženjima poslodavaca, trgovaca i potrošača. I onda smo slijedom tih događaja uveli novu odluku sa nizom od 15 artikala i utvrđeno je da ovu odluku nadziru federalna i kantonalan inspekcija. Mi moramo nadzirati ove odluke inspekcijom nadzorom, da bi zaštitili sve, pojasnio je on.

Dodao je da se u krajnju zaključanu cijenu, prije svega mora uključiti trgovce sa njihovom socijalnom sviješću.

- Mi nažalost nismo fiksirali cijene, jer BiH je u regiji najveći ovisnik o uvozu. I onda diktiranjem krajnje potrošačke cijene, dolazilo bi do prekidanja lanca snabdijevanja. I kada bi mi neki artikal sveli na tu cijenu, a u budžetu nemamo subvencionih sredstava, onda smo mi zaključali marže, to je bukvalno ona zarada koja može da se pokrije. Ono što mi sada radimo, jeste da odredimo tačnu grupu u kojoj će biti više od 34 artikla. A mi kao zakonodavac, ne možemo odrediti koji, jer ulazimo u marke i tipove proizvoda i mi to ne možemo raditi. A to će imati za pravo trgovci da uzmu određeni proizvod, i da smanje cijenu za najmanje trideset posto i da će za period koji se dogovorimo ona ostati na toj cijeni bez obzira šta se dešavalo na tržištu, objasnio je Hasičević.

- Činjenica da se do rješanje konačno dolazi kroz razgovore svih aktera, od resornog ministarstva s nivoa Federacije, preko kantonalnih, do poslodavaca, Udruženja za zaštitu poslodavaca te trgovaca, rezultirala je konkretnim i po sve dobrim efektima, rekao je ministar Hasičević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...