"NOVA MOĆNA STRATEŠKA RAKETA": Putin tvrdi da je Rusija testirala nuklearno oružje nove generacije

Kako navodi Reuters, ruski predsjednik je rekao da je Moskva uspješno testirala Burevestnik, krstareću raketu s nuklearnim pogonom i potencijalnim dometom od više hiljada milja.

  • Svijet

  • 05. Okt. 2023  

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da je Rusija uspješno testirala novu moćnu stratešku raketu, a kako navodi Reuters, nije odbacio mogućnost da bi mogla izvršiti testove oružja koje uključuju nuklearne eksplozije po prvi put u više od tri decenije.

Kako navodi Reuters, ruski predsjednik je rekao da je Moskva uspješno testirala Burevestnik, krstareću raketu s nuklearnim pogonom i potencijalnim dometom od više hiljada milja.

Također je na godišnjem skupu analitičara i novinara rekao da je Rusija skoro završila rad na svom interkontinentalnom balističkom raketnom sistemu Sarmat, još jednom ključnom elementu njene nove generacije nuklearnog oružja.

Putin, koji je više puta podsjećao svijet na rusku nuklearnu moć od početka invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, rekao je da “niko pri zdravoj pameti neće koristiti nuklearno oružje protiv Rusije“.

Ako bi se takav napad otkrio, rekao je, “toliki broj naših projektila – stotine, stotine – pojavio bi se u zraku da nijedan neprijatelj ne bi imao šanse za opstanak”.

Rusija nije testirala nuklearne eksplozije od 1990. godine, godinu dana prije raspada Sovjetskog Saveza, ali Putin je odbio da isključi mogućnost da bi mogla nastaviti takva testiranja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...