MEDVEDEV HUŠKA NA RAT: " Svakoga ko ubije ili raznese pripadnika NATO-a treba maksimalno nagraditi"

Rusi u posljednje vrijeme sve češće spominju izravan sukob s NATO-om, dok ruski predsjednik Vladimir Putin upozorava da bi takva situacija neizbježno dovela do trećeg svjetskog rata i nuklearne katastrofe.

  • Svijet

  • 06. Apr. 2024  

  • 0

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev jučer je oštro kritizirao Sjevernoatlantski savez i predložio nagradu za svakog ubijenog pripadnika NATO-a. "Za ove prekooceanske uši, koje, za razliku od nesretnih Ukrajinaca, nisu morale u rat, može postojati samo jedno pravilo: bez zarobljenika!" napisao je na X-u Medvedev, koji je sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.

"A onoga ko ubije, digne u zrak ili spali vojnika NATO-a treba maksimalno nagraditi", dodao je. Medvedev se usprotivio hipotetskom scenariju, koji je sam predstavio na društvenim mrežama, prema kojem bi NATO na početku rasporedio trupe i specijalne snage u zapadnoj Ukrajini za "održavanje kućnog reda i obuku". "To su drski nasilnici koji cijeli svijet smatraju budalom" napisao je Medvedev.

"Treba ih tretirati kao neprijatelje, Hitlerove SS-ovce"

Ruski dužnosnik rekao je da će se sve snage NATO-a u Ukrajini smatrati dijelom regularne vojske koja se bori protiv Moskve. "Zato ih treba tretirati samo kao neprijatelje. Ne samo kao neprijatelje već kao elitne odrede, Hitlerove SS-ovce", nastavio je Medvedev.

Rusi u posljednje vrijeme sve češće spominju izravan sukob s NATO-om, dok ruski predsjednik Vladimir Putin upozorava da bi takva situacija neizbježno dovela do trećeg svjetskog rata i nuklearne katastrofe, piše Business Insider, a prenosi index.hr.

Čelnici NATO saveza za sada odbacuju mogućnost postavljanja trupa u Ukrajini iako neki zagovaraju takvu opciju, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Početkom 2023. procurili su povjerljivi dokumenti iz Pentagona u kojima stoji da je u jednom trenutku u Ukrajinu poslano oko stotinu NATO-ovih operativaca.

Nije pomoglo ni to što je poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski kazao da su NATO-ove trupe "već prisutne u Ukrajini", ali nije rekao koliko ih je raspoređeno ni u koju svrhu. "Nemamo nikakvih planova o postavljanju NATO-ovih borbenih trupa na području Ukrajine", rekao je novinarima glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...