NIKŠIĆ JE NAPRAVIO NOVI USTUPAK ČOVIĆU: "Trojka" u JP Ceste FBiH smijenila Bošnjaka i imenovala Hrvata čija je kompanija dobila više od 100.000 KM iz budžeta

U ovom mandatu, Dragan Čović će upravljati cjelokupnim sektorom izgradnje saobraćajne infrastrukture, s obzirom da, pored Autocesta i Cesta, HDZ rukovodi i resornim Ministarstvom prometa i komunikacija FBiH.

  • Politika

  • 05. Okt. 2023  05. Okt. 2023

  • 4

Iako su iz stranaka „Trojke“ najavljivali da će u zamjenu za prepuštenu poziciju direktora JP Autoceste FBiH od HDZ-a dobiti na upravljanje drugo preduzeće iz istog resora, JP Ceste FBiH, na posljednjoj sjednici Vlade FBiH su se te najave ispostavile kao netačne.

HDZ-ov direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić, prema odluci Vlade Nermina Nikšića, ostaje na poziciji koju je do sada obnašao, te će u ovom mandatu Dragan Čović upravljati cjelokupnim sektorom izgradnje saobraćajne infrastrukture, s obzirom da, pored Autocesta i Cesta, HDZ rukovodi i resornim Ministarstvom prometa i komunikacija FBiH.

Međutim, u JP Ceste FBiH došlo je do promjena, pa će na poziciji izvršnog direktora za ekonomske i pravne poslove Bekira Isakovića, Bošnjaka iz Stoca, zamijeniti njegov sugrađanin, Hrvat Luka Raguž.

Time je dodatno reduciran broj rukovodećih pozicija na državnom i federalnom nivou koje obnašaju pripadnici bošnjačkog naroda, na što je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH još jednom upozorio šef Kluba Bošnjaka Muamer Zukić.

Novi izvršni direktor JP Ceste FBiH Luka Raguž je od ranije poznat javnosti, a u fokus je dospio nakon što je njegova kompanija Mil Company od Fonda za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom dobijala veće iznose novca i to po odluci Komisije za vrednovanje programa čiji je član bio Ragužov sugrađanin i stranački kolega Nerin Dizdar, aktuelni federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Ragužova kompanija je od Fonda 2018. godine dobila 21.000 KM za nabavku vozila marke Mercedes Benz Sprinter, 2.000 KM za nabavku repromaterijala za uzgoj povrća u plasteniku, 23.020 KM za nabavku greda i panela, te 1.979 KM za nabavku armaturne šipke. Prema pisanju medija, ista kompanija je 2017. godine dobila preko 100.000 KM.

Bivši predsjednik Općinskog odbora SDP-a Stolac Timur Haračić je krajem 2020. godine napustio tu stranku, a pri napuštanju je u saopćenju za javnost iznio niz optužbi na račun rukovodstva SDP-a, ali i na račun upravo Luke Raguža, za kojeg je ustvrdio da je na Lokalnim izborima te godine radio u interesu HDZ-a BiH.

Nakon što je imao „sreće“ sa javnim pozivima za dodjelu budžetskog novca u institucijama kojima su rukovodile njegove stranačke kolege i komšije, Ragužu se ponovo posrećilo i to baš u vlasti sa HDZ-om BiH, pa će u narednom mandatu kao kadar „Trojke“ i HDZ-a upravljati ekonomskim i pravnim poslovima u JP Ceste FBiH.

S. B.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...